Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Toyota har tillverkat 300 miljoner bilar

På 88 år och två månader har Toyota tillverkat 300 miljoner bilar. Den mest producerade behöver ingen närmare presentation.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

300 miljoner är en siffra som är svår att visualisera när det handlar om bilar. 300 miljoner bilar skulle fylla samma utrymme som hela länder om man ställde dem bredvid varandra. I det här sammanhanget är 300 miljoner det antal bilar som Toyota har tillverkat sedan starten 1935. En svindlande, imponerande, häpnadsväckande siffra.

År 1935 var det inte Corolla och Yaris som rullade av monteringsbandet. De kom inte förrän 1966 respektive 1999. Den första bilen från Toyota var inte en personbil, utan en lastbil. Modell G1 var startskottet för Toyoda Automatic Loom Works, Ltd:s Automotive Production Division. Loom, är engelska för vävstol, och det var med tillverkningen av just vävstolar som japanerna började (och Toyota tillverkar fortfarande vävstolar).

Den första personbilen, Model AA, kom redan året därpå. Vi vet inte hur många Toyota tillverkade av den kompakta familjebilen. Men vi vet att Corolla är topscorer i Toyotas totala produktion, vilket inte är någon överraskning: 53.399.000 enheter sedan 1966.

Produktion i världens alla hörn

Med bil nummer 300 producerad i september i år är det tydligt att det inte bara är ett par fabriker i Japan som levererar varorna. Toyota har fabriker i många delar av världen, och vi får Yaris från Frankrike (och Tjeckien), C-HR från Turkiet och Corolla från Storbritannien.

De japanska Toyota-fabrikerna, som har producerat bilar sedan 1935, har levererat 180 520 000 bilar fram till september. Fabriker på andra håll i världen har levererat totalt 119.600.000 bilar. Fabriker i bland annat Thailand, Vietnam, USA, Kanada, Brasilien, Venezuela, Egypten, Ghana och Sydafrika spottar varje dag ut bilar med Toyotas logotyp på.

Toyota har inte avslöjat vilken typ av bil det är som rullat av det löpande bandet som nummer 300.000.000. Vem vet – det kan vara din grannes nya Corolla, som i hemlighet är en milstolpe för Toyota.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com