Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

En kompakt eldriven Toyota - redo 2024

En kompakt SUV blir den minsta elbilen från Toyota, och den kommer att finnas på marknaden 2024 med ett urval av två batteristorlekar – och med möjlighet till fyrhjulsdrift.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Ketchupeffekten: Först kommer ingenting, sen kommer lite grann – och till slut väller det ut. Det är en mycket bra illustration av hur Toyota ser på elbilar. Under många år hände ingenting – eftersom endast hybridbilar var relevanta, trodde Toyota – och slutligen 2022 lanserades BZ4X som den första elbilen från Toyota.

Under de kommande åren kommer äntligen mer att hända. Den stora skvätten ketchup kommer äntligen ur Toyotaflaskan. Minst fem nya elbilar kommer att finnas på marknaden i Europa 2026, med den första redo för leverans 2024.

De första bilderna visar en konceptbil, men om vi känner Toyota rätt så är Urban SUV Concept inte långt ifrån den kompakta elbil som kommer att presenteras 2024. Den helt nya modellen kommer att konkurrera med en kommande elversion av bland annat Opel Crossland och Peugeot E-2008.

Ska vi kalla den BZ2X?

Urban SUV Concept kommer förmodligen inte att få behålla mycket av sitt namn när den byts till sitt produktionsklara format nästa år, och om namnen hos Toyota ska vara vettiga bör den nya elbilen heta något i närheten av BZ4X.

Precis som BZ4X är Urban SUV Concept en crossover, och du kommer också att kunna välja mellan framhjulsdrift och fyrhjulsdrift. Modellens namn är naturligtvis avsett att indikera att den nya modellen har mer kompakta mått – med en längd på 430 cm kommer den att vara större än Yaris Cross (418 cm), mycket mindre än BZ4X (469 cm) och ungefär lika stor som MG ZE EV och exakt lika lång som Peugeot E-2008.

I en kompakt elbil får du vanligtvis antingen framhjulsdrift eller bakhjulsdrift. Fyrhjulsdrift är ett ovanligt alternativ, och det är ett smart drag av Toyota att erbjuda det. Med fyrhjulsdrift kommer den kompakta Toyotan att ha en elmotor fram och en elmotor bak, och om Toyota följer BZ4X:s design kommer fyrhjulsdriften inte att skilja sig avsevärt från framhjulsdriften när det gäller motoreffekt. Du får en bil med bättre grepp, men inte nödvändigtvis en kraftfullare bil.

BZ2X, eller vad den nu kommer att heta, är inte riktigt är som BZ4X när det kommer till batteriet. BZ4X finns tillgänglig med en batteristorlek – den nya modellen kommer att erbjudas med två batteristorlekar. Hur långt på en laddning? Det vet vi inte förrän 2024.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com