Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nissan är redan på väg mot 100 procent eldrift

Det blir inga fler nya bilar med förbränningsmotor från Nissan. Det japanska företagets nästa steg är en elektrisk ersättare till Micra och sedan en ny Leaf.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Nissan och Renault är partners med stora gemensamma investeringar, men de två biltillverkarna beter sig ofta som hund och katt. Uppdelningen av roller kring ägande och ledning har lämnat repor i lacken, och försöket att förena japansk och fransk kultur är inte alltid framgångsrikt.

Renault planerar att tillverka bilar med förbränningsmotorer så länge det är förnuftigt. Det är därför vi ser helt nya bilmodeller i Europa som Austral, Espace och Rafale från det franska märket. Nissans planer, visar det sig nu, är inte alls i linje med den franska idén.

Nissan sätter officiellt stopp för introduktionen av nya bilmodeller med förbränningsmotor i Europa. Alla nya Nissan-modeller som introduceras i Europa från och med nu kommer att vara 100 procent eldrivna.

Den elektriska efterföljaren till Micra lyser igenom

Nissan har en fast plan för att 100 procent av försäljningen i Europa ska vara elbilar år 2030. Det är upp till varumärket att bestämma, för när Nissan slutar tillverka bilar med förbränningsmotor 2030 kommer kunderna inte att ha något direkt val.

Under de sju åren fram till 2030 kommer Nissans bilmodeller med förbränningsmotor gradvis att försvinna. Juke kommer sannolikt att vara den första modellen som försvinner – eftersom den är äldst. Innan Qashqai och X-Trail försvinner kommer båda modellerna att få en ansiktslyftning, vilket innebär att det kommer att dröja ytterligare några år innan de slutar tillverkas.

Micra har redan tagits bort från programmet och är den första modellen som får en elektrisk ersättare. Det har länge varit en offentlig hemlighet att ersättaren till Micra skulle vara elektrisk. Den kommer att drivas med batteri och teknik som också kommer att finnas i de nya Renault-modellerna R4 och R5.

Konceptbilen Concept 20-23 är utrustad som en elektrisk racerbil med vingar och saxdörrar, men den visar också vägen för den kommande mini-elbilen. De runda strålkastarna har redan visats av Nissan för flera år sedan i mörka bilder av den nya modellen.

Nissan har också en annan ny elbil i pipeline, och det är mycket troligt att det blir en ersättare för den åldrande Leaf.

Till 2028 kommer Nissan att utveckla batterier utan kobolt, vilket bör minska batteripriset med så mycket som 65 procent. Nissan räknar också med att lansera så kallade solid-state-batterier på marknaden 2028.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com