Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första körningen: EL6 är det bästa Nio har skapat

När konkurrensen består av Audi Q8 E-Tron och Mercedes EQE SUV, måste Nio verkligen leverera på alla fronter med EL6. Och gör det – nästan i alla fall.

TEXT Morten B. Bek

FOTO PR

Med tiden kan det visa sig att Nio har dragit det längsta strået. Det unga märket tillverkar sina elbilar så att ett tomt batteri kan bytas ut mot ett fulladdat på en Swap Station. I Sverige finns det för närvarande sex bytesstationer.

Att det behövs fler bytesstationer om Nio vill få det att fungera och få många kunder i Sverige kommer jag att tänka på när jag sitter bakom ratten på deras senaste produkt på vägarna runt Tegernsee i Tyskland. EL6 är en SUV som jag skulle placera i samma klass som Audi Q8 E-Tron, BMW iX och Mercedes EQE SUV. Det är de riktigt tunga modellerna. Men EL6, med ett 75 kWH-batteri, kan bara köra 406 kilometer på en enda laddning.

Testbilen körs på 100 kWh, och det borde räcka till 529 kilometer. EL6 har visserligen 490 och en AMG EQE har ännu sämre räckvidd, men EL6 säljs som en bekväm familjebil (vilket den verkligen är) och inte som en sportbil, så man ska inte klaga på hästkrafterna. Det är räckvidden som är cool att ha.

Köpa eller hyra batteri – valet är ditt

Jag har kört hela Nios bilprogram med undantag för ES8. Nu senast har jag kört ET5 Touring, och det är tydligt att Nio verkligen gör bilar som fungerar. Räckvidden är för mig den största nackdelen, och det löses mer eller mindre av det stora – och dyra – 100 kWh-batteriet.

EL6 är den bästa Nio hittills. ET7 och EL7 är stora och dyra, och ET5 Touring har ett bagageutrymme som är fullt när du har lagt in några shoppingkassar. EL6 är kortare än den nya Volkswagen Passat Kombi, men den har allt utrymme du kan önska dig i alla fem sätena och i bagageutrymmet. Den är dock mycket bred, hela 2 meter,och det beror på att det icke fastmonterade batteriet behöver en säker konstruktion att fästa på, och det tar plats.

BaaS-lösningen (Battery as a Service) innebär att du betalar en månadshyra för batteriet, vilket för 75 kWh motsvarar 1799 kronor per månad och med 100 kWh kostar 2999 kronor per månad.

Det är mycket pengar, men det kommer att ta många år att nå samma pris som det du måste betala för att äga batteriet från början: 130 000 kronor respektive 240 000 kronor. Med batteriet köpt och betalt är EL6 fortfarande billigare än BMW iX och Mercedes EQE.

En anledning till att många kunder väljer att hyra batteriet, är att du alltid får den senaste batterigenerationen i bilen – ett besök på en Swap Station (ja, på 1 av 6 stationer) och du kan vara säker på att du alltid har ett nytt, felfritt och, inte minst, toppmodernt batteri.

Startar på 639 000 kronor.

Nio EL6 är långt ifrån Tesla-billig, men vad du får med den nya SUV:en är en mer harmonisk och attraktiv bil än Model Y. EL6 står sig väl i jämförelse med de dyra tyska elbilarna – den är så bra att du bör unna dig en provkörning innan du köper en tysk.

EL6 finns tillgänglig från 639 000 kronor. Antingen betalar man en hyresavgift för batteriet, eller så betalar man en galen summa för ett batteri. Kostnaden är individuell, men om du väljer EL6 med ett köpt batteri på 100 kWh blir priset 879 000 kronor.

EL6:s interiör och design är inte särskilt lik EQE SUV. EL6:s bakparti ger mig starka associationer till Porsche Cayenne, men interiören är mer unik med vissa material och färger som vi inte är vana vid att se i bilar. Det som påminner mig om EQE SUV är dock fjädringen och kurvtagningsförmågan. Adaptiva stötdämpare – inte luftfjädring som i ET7 – ger exakt fjädringskontroll, och EL6 är mjuk och bekväm.

Under de första kilometrarna känns styrningen lös och alldeles för lätt. Men precis som Sport+ låser upp den fulla kraften hos de två elmotorerna, förändras styrningen i de sportigare inställningarna. EL6 känns nästan kompakt, trots att det är en mycket bred bil, och den är mer lätthanterlig än den större EL7.

Vad är tillräcklig räckvidd?

Efter totalt tre och en halv timme i EL6 visar instrumenteringen att det finns 52 procent kvar i batteriet. Jag startade inte med batteriet på 100 procent, utan på 82 procent. 52 procent instrumenteringen ska räcka för att köra ytterligare 286 kilometer säger instrumenteringen.

När den totala WLTP-räckvidden är 529 kilometer med batteriet fyllt till 100 procent, är 286 kilometer kvar med en status på 52 procent en positiv överraskning, även om det är 18 grader varmt på resan. Det är inte ekonomikörning jag har ägnat mig åt. Om, och det är ett om, man kan köra riktiga 400 kilometer i EL6 med det lilla batteriet, även om man också blandar in landsvägs- och motorvägskörning, kan 75 kWh täcka många människors behov.

Möjligheterna för Nio att få fotfäste i Skandinavien förbättras modell för modell, och med EL6 har Nio den mest attraktiva modellen i sitt modellprogram. Den har en bra storlek, en hög komfortnivå, gott om utrymme, bra köregenskaper och priser, som inte spräcker banken.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com