Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mazda kommer med goda nyheter inför 2024

Mazda rustar upp sin 8 år gamla roadster för ytterligare några år på marknaden. Små designförändringar, mer säkerhet och förfinade köregenskaper. Mazda MX-5 är redo för sommaren 2024.

TEXT Morten B. Bek
FOTO PR

Ibland är det skönt att låtsas att allt är precis som det var för länge sedan. Då det var roligt och oskyldigt att bränna bensin genom att ta en lång omväg – och då ingen kunde ana att elbilar plötsligt var på väg att bli de enda bilarna. Då Mazda MX-5, som är en fantastisk sportbil för folket, inte var under press att också bli elektrifierad. Nåja, okej. Sånt är livet, och pressen finns där, och det finns inget vi kan göra åt det.

Vad vi inte ens vågade hoppas på var att den nuvarande MX-5, född 2015, som vi älskar, skulle förbättras ännu en gång med en ansiktslyftning. Men Mazda har överraskat oss många gånger tidigare, och därför kommer MX-5 nu i en förbättrad version som förhoppningsvis kommer att vara redo sommaren 2024. Det behöver inte vara varmt, så länge vi får köra MX-5.

Förstoringsglaset behövs för att se designförändringarna

Tänk om Mazda hade gjort något med designen på MX-5. Lyckligtvis är Mazda (nästan) aldrig sådana, och de nya designdelikatesserna måste hittas med ett förstoringsglas – och det ser vi som ett stort plus.

LED-körljusen var tidigare små enskilda dioder i stötfångaren, och nu är de elegant integrerade i strålkastarna. En renare look för den vägglada roadstern. En svart platta i grillen rymmer nu radarn för den adaptiva farthållaren. Ja, en MX-5 som denna kan nästan köra sig själv om du måste släpa dig fram i en kö på motorvägen.

Bakljusen är nu också LED, och om du vill känna igen den förnyade MX-5 från sidan kan du göra det med den nya designen på lättmetallfälgarna, som återigen finns i storlekarna 16″ eller 17″. De exteriöra förändringarna avrundas med en ny färg: Aero Gray Metallic.

Ett infotainmentsystem som inte längre är från 2015

För några år sedan gav Mazda kanske allmänheten en mycket bättre och mycket starkare 2-litersmotor med 184 hästkrafter, och det kan hända att nya färger på huven och en del ny utrustning har tillkommit under tiden. Men Mazda har envist hållt fast vid deras infotainmentsystem. Systemet i tidigare MX-5 är tråkigt och intetsägande.

Nu är det systemet borta och borta. Nu hittar vi en 8,8″ widescreen-skärm, som den i nya Mazda 3,  med mycket mer processorkraft, modern layout och en tydligare skärm. Den roterande ratten med tryckknappar, som sitter mellan framsätena, har inte manipulerats. Modernt och klassiskt på samma gång.


MX-5 är nu också är tillgänglig med automatiskt nödsamtal (SOS-knapp), ramlös backspegel med automatisk dimning, men inte med digital instrumentering. Detta är något Mazda förtjänar mycket beröm för att inte ha gett MX-5.

Vad de har gett den är lite mer i motorrummet. Basmotorn på 1,5 liter får lite extra hästkrafter, medan 2-litersmotorn ska reagera snabbare på gaspådraget. En ny asymmetrisk differentialspärr och en (track) inställning för ESC-systemet, som endast gör att ESC-systemet aktiveras när föraren tappar kontrollen över bilen, är andra goda nyheter för MX-5.


Med så många uppdateringar är MX-5 redo att ta några fler somrar innan stora saker händer igen. Det är dags att njuta av både sommaren och MX-5 så länge det går.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com