Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo-SUV:ar gynnades av nya bonusreglerna

I nio fall av tio gynnades Volvobilar efter regeringens ändring av klimatbonus

Trots större utsläpp än mindre bilar har framför allt stora Volvo-SUV:ar främjats av regeringens nya regler för klimatbonus.
En granskning gjord av SVT Nyheter visar att Volvobilar gynnades i nio fall av tio.

I augusti var laddhybriden Volvo XC60 den bil den tredje mest sålda bilen i Sverige. Då skedde 1012 nyregistreringar, enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Det betydde samtidigt att den 2,3 ton tunga SUV:en för första gången var den mest sålda klimatbonusbilen i landet.

Enligt en granskning gjord av SVT Nyheter har Volvo gynnats rejält av att regeringen valde att lätta på kraven för klimatbonus tidigare i år. EU valde först att införa nya sätt att mäta utsläpp på. Efter det framgick det att många bilar hade högre koldioxidutsläpp än vad som tidigare angetts. Till följd av det skulle flera hybrider, däribland Volvo-SUV:ar, åka ur bonussystemet.

När regeringen så valde att lätta på kraven höjdes utsläppsgränsen för bonus från 60 till 70 gram koldioxid per kilometer. Motiveringen löd att det annars skulle bli för få bilköpare som kunde tänka sig att köpa el- och laddhybrider. Som köpare får man bonus när man köper bilen samt en lägre fordonsskatt. Även tjänstebilsförare tjänar på ett sänkt förmånsvärde.

SVT Nyheters granskning visar att 1 000 av 48 000 sålda bonusbilar som sålts hittills i år fått bonus tack vare just den höjda gränsen. Av dessa är nio av tio Volvo-bilar, varav de flesta är just SUV:ar. Alltså gynnades nästan bara Volvobilar av bonusklassningen, som är avgörande för tillverkarens försäljning i Sverige.

Samtidigt är Volvos hybrider ofta väldigt tunga, vilket är sämre ur en klimatsynpunkt. Ovan nämnda XC60 väger som sagt 2,3 ton och XC90 väger uppåt 2,5 ton. När körningen på batteriet tagit slut, och förbränningsmotorn tar över, drar de omkring 0,8 liter per mil.

Allt som allt beräknas klimatbonusen kosta staten tre miljarder kronor i år, enligt Riksrevisionen. Det betyder i genomsnitt 124 000 kronor per bil.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com