Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo Cars försäljning rasar

Minskade med 20 procent under första kvartalet

Större
Stäng
  • Volvos försäljning minskade med 20 procent under första kvartalet. Foto kollage: Volvo Cars
    Volvos försäljning minskade med 20 procent under första kvartalet. Foto kollage: Volvo Cars
  • Volvos försäljning minskade med 20 procent under första kvartalet. Foto kollage: Volvo Cars

Nya siffror visar att Volvo Cars försäljning rasade med nästan 25 procent i april. Trots detta ökade omsättningen under första kvartalet.

Volvo Cars har redovisat sitt resultat för första kvartalet, och det är blanda kompott. Kvartalsrapporten visar att Volvo Cars omsättning ökade med åtta procent, till 74,3 miljarder svenska kronor. Rörelseresultatet uppgick till 5,9 miljarder kronor, motsvarande en marginal på 7,9 procent.

Biltillverkaren sålde totalt 148 295 bilar under det första kvartalet i år. Det är en minskning med 20 procent jämfört med samma period året innan. Dessutom minskade försäljningen av Volvo Cars bilar med 24,8 procent i april jämfört med samma period året innan.

”Vid slutet av första kvartalet informerade Volvo Cars om en leverantörsbrist på en specifik typ av halvledare, vilket kommer att påverka produktionen under andra kvartalet. Företaget betraktar detta som ett tillfälligt bakslag och förväntar sig att begränsningarna i försörjningskedjan relaterade till halvledare kommer att förbättras under andra halvåret”, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Recharge utgjorde 34 procent av försäljningen

Under första kvartalet utgjorde Recharge-modellerna 34 procent av den totala försäljningen, och av dessa var åtta procent renodlade elbilar. Det är dubbelt så mycket som för två kvartal sedan. Efter sommaren kommer Volvo öka sin produktionskapacitet för elbilar till 150 000 exemplar. Nästa år förväntar de sig en hög tillväxt för renodlade elbilar.

”Under de första månaderna 2022, så har kriget i Ukraina förstört liv och tvingat miljontals oskyldiga människor på flykt. Samma krig har också drivit en redan stigande inflation till nya höjder och inneburit ytterligare störningar i redan ansträngda leverantörskedjor. När jag summerar Volvo Cars prestation är jag oerhört stolt över att vi levererat ett så stabilt resultat”, säger Jim Rowan, vd och koncernchef för Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com