Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världens längsta bil blir ännu längre

Lämnades åt sitt öde under flera år

Större
Stäng
  • Nu har världens längsta bil blivit ännu längre. Foto: Guiness World Records
    Nu har världens längsta bil blivit ännu längre. Foto: Guiness World Records
  • Nu har världens längsta bil blivit ännu längre. Foto: Guiness World Records

Efter att ha slagit världsrekordet som världens längsta bil föll den i glömska. Nu har en Cadillac Eldorado restaurerats och blivit ännu längre.

Tidigare i somras lyckades Toyotas bränslecellsbil Mirai köra en sträcka på 136 mil, vilket var ett nytt rekord för bilar som drivs av vätgas. Men det är rekordet är långt på ett annat sätt.

Den här mega-limousinen har sedan tidigare rekordet som den längsta bilen i världen. Dock har fordonet nu renoverats, så att den är ännu längre.

1 mars i år registrerade Guiness Rekordbok att superlimon var 30,54 meter lång, vilket var något längre än det tidigare rekordet.

Bilen började byggas 1986 av Jay Ohrberg och kallades för The American Dream. Då var den 18,28 meter lång och hade 26 hjul, samt två V8-motorer, en fram och en bak. Limousinen baseras på en Cadillac Eldorado från 1976, och kan köra från båda ändarna. Senare förlängdes bilen till 30,5 meter. Det kan jämföras med de flesta personbilar som är mellan 3,6 meter och 4,2 meter. En annan jämförelse att man kan ställa tolv Smart Fortwo-bilar bakom varandra. Limousinen skulle ändå vara längre.

Tog tre år att restaurera bilen

Bilen byggdes i två sektioner som förenade i mitten av ett gångjärn för att kunna svänga i snäva kurvor.

Inuti bilen finns en stor vattensäng, swimmingpool med hoppbräda, flera TV-apparater, ett kylskåp, en jacuzzi, en minigolfbana och fordonet rymmer mer än 75 personer. Dessutom har den en helikopterplatta.

När bilen hade slagit världsrekordet föll den snabbt i glömska. Fordonet lämnades åt sitt öde under många år på baksidan på ett lager i New Jersey. Därmed var den svårt rostskadad och gjorde det svårt att restaurera bilen.

Dock köptes den upp av Michel Dezer 2019 som ville restaurera fordonet och transporterade den till Florida. Han jobbade tillsammans med den tidigare ägare Michael Manning, som ville att bilen någon gång skulle återställas till sin forna glans. Renoveringsprojekt kostade över 250 000 dollar, motsvarande 2,3 miljoner svenska kronor. Projektet tog tre år att slutföra, och gjorde limousinen lite längre. Bilen är idag körklar och är i fint skick.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com