Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Trafikverket larmar: Husbilar livsfarliga

Gjorde krocktester - så dålig är säkerheten

Nya krocktester från svenska Trafikverket visar att nya husbilar kan vara livsfarliga. Konstruktionen är för svag – och risken att dö i en frontalkrock är mycket stor. –Trafikverket har genomfört krocktester för att bidra med fakta till utvecklingen av säkrare husbilar, säger Maria Krafft, måldirektör för trafiksäkerhet på Trafikverket.

Trafikverkets krocktester har gjorts med två moderna husbilar – en halvintegrerad och en helintegrerad. De visar stora brister i krocksäkerhet. Risken att omkomma vid frontalkrock i en husbil är mycket stor.

Försäljningen av husbilar har ökat med 50 procent på fem år. Under den perioden har sex personer dött i olyckor i husbil, bara förra året omkom fyra personer.  Vanligaste olyckstypen var frontalkollision. 100 personer har skadats i vägtrafikolyckor med husbilar sedan 2014.

Trafikverkets djupstudier av trafikolyckor visar att en krock kan ge stora skador inuti bilen och för de åkande. Husbilar krockas i dag inte i Euro NCAP, men Trafikverkets krocktester är samma frontalkollisionstest som används i Euro NCAP, en europeisk konsumentorganisation som krocktestar personbilar; en frontalkollision i 64 km/h mot en barriär som motsvarar ett fordon med samma vikt.

I detta fall motsvarar testerna en frontalkollision i 90 km/h mot en genomsnittlig personbil.  Trafikverket har krocktestat två moderna husbilar (en halvintegrerad och en helintegrerad). En halvintegrerad husbil har förarhytt från en biltillverkare och en bodel som byggs av husbilstillverkaren. I en helintegrerad husbil är hela kupén byggd av en husbilstillverkare.

Resultatet visar att det är mycket stor risk att omkomma i en frontalkollision. Konstruktionen i husbilarna är inte tillräcklig för att kunna skydda förare och passagerare vid krock. De två bilarna som testades är byggda på Fiat Ducati-chassi som är dominerande på marknaden.

En förklaring är att husbilar har en relativt kort deformationszon i förhållande till sin vikt. Föraren har i krockproven med båda bilmodellerna därför mycket hög risk att omkomma eller bli allvarligt skadad. Den halvintegrerade husbilen ger något bättre skydd än helintegrerad, men fortfarande långt ifrån skyddet som en modern personbil ger idag. Alla i bilen har stor risk att skadas allvarligt av inredning som lossnar under krocken.

Testerna visar också att det är viktigt för familjer som färdas i husbil att använda lika säkert barnskydd som de använder i sin personbil.

Resultatet från krockproverna sprids nu till tillverkare, branschorganisationer och konsumenter för att upplysa om vad som kan bli säkrare och vad man kan ställa för krav på den husbil man väljer att åka i. Husbilar är dyra och har lång livslängd, vilket gör det extra viktigt att nya husbilar har så hög säkerhet som möjligt.

Trafikverket jobbar nu på flera sätt för att ha dialog med branschen för att få i gång en utveckling mot säkrare husbilar. Trafikverket för dialog med EuroNCAP för att lyfta husbilar som en fordonsgrupp som är behov av opartiska konsumenttester.

Trafikverkets rekommendationer till konsumenter

Välj säkra vägar med mittseparation.
Håll hastighetsgränsen
Se till att du inte har några lösa föremål i bodelen som exempelvis kaffebryggare. Ta bort bordet om du har passagare bak.

Trafikverkets rekommendationer till tillverkare

På kort sikt – förbättra förankringen av inredningen i bodelen
På kort sikt – se till att bordet är lätt att ta bort
På lång sikt – se över så att grundfordonet är krocksäkert

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com