Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: Hyundai Ioniq 6

Ju dyrare Hyundai Ioniq 6 är, desto tuffare är konkurrensen. Häng med när vi provkör Hyundai Ioniq 6!

TEXT OCH FOTO Morten B. Bek

En skiftnyckel i arbetet. Det är vad Tesla har sett till att göra med ett stort antal konkurrenter i många delar av världen. En direkt konkurrent till Tesla Model 3Hyundai Ioniq 6, verkar vara ett av offren för Teslas dominans.

I mars körde jag Ioniq 6 för första gången, och på många sätt imponerade den koreanska Sedanen vid första mötet. Imponerande räckvidd och imponerande utrymme. Med en räckvidd på 614 kilometer i den bakhjulsdrivna versionen med 229 hästkrafter och den lägsta utrustningsnivån landar frånpriset på 589 900 kronor.

Med 325 hästkrafter, fyrhjulsdrift och testbilens digitala backspeglar, metalliclack, 20″ lättmetallfälgar och taklucka blir resultatet en nota på från 669 000 kronor. Det känns inte riktigt lika motiverat. Inte bara för att det är mer pengar än en något mer grundläggande utrustad Ioniq 6 med bakhjulsdrift, utan också för att Tesla har gett Model 3 en omfattande facelift. Model 3 är snabbare, har längre räckvidd, lika mycket utrustning – men kostar “bara” 519 170 kronor.

Är det (också) designen som kostar kunder?

När Hyundai väckte uppståndelse med Ioniq 5 i mitten av 2021 kunde vi inte hålla händerna borta. Och missförstå mig inte, den mellanstora crossovern ser fantastisk ut och är en cool, komplett elbil. Försäljningen av Ioniq 5 går fortfarande starkt, även om det finns något som heter Model Y.

Ioniq 6 har en stor fördel jämfört med den kantiga Ioniq 5, men tyvärr har den flera saker som arbetar emot den. Den har en design, särskilt runt den bakre halvan av bilen, som jag inte förstår. Den är konstigt utformad och det ger ett litet bagageutrymme med en mycket liten, opraktisk öppning.

Jag avstår från hela paketet

Med all den fabriksmonterade utrustning som finns tillgänglig på Ioniq 6 är lyxupplevelsen i Sedanen en självklarhet. Men det finns faktiskt flera saker som drar ner den. Upplevelsen av Ioniq blir inte bara bättre för att den har mycket utrustning.

Soltaket är ett litet tak som bara släpper in ljus och luft över framsätena kostar 9 900 kronor. Ioniq 5 är tillgänglig med ett panoramaglastak, som inte kan öppnas, men detta alternativ finns inte tillgängligt i den strömlinjeformade Ioniq 6. De elektriskt justerbara framsätena med läder är standard i Advanced-versionen, men tyvärr är sätena för höga. En relativt låg salong med troner ger för mycket av en MPV-upplevelse.

Jag återkommer till de 20-tums lättmetallfälgarna om en stund, men först de digitala backspeglarna. 14 900 kronor är mycket att betala för något som egentligen är onödigt. Bara för att ha något som inte så många andra har.

Dock är dessa de överlägset bästa kamerabaserade speglarna jag har provat. Det är nästan som om bilden är tredimensionell, så att titta på liveshowen bredvid bilen känns helt naturligt. Men de två skärmarna ser ut som om de aldrig var en del av den ursprungliga designen; som två stora elefantöron sticker de ut från sidan av den annars eleganta interiören.

Kampen mot 20″ lättmetallfälgar

Jag kan förstå att ”små” 18″ lättmetallfälgar med en mycket sluten, aerodynamisk design kan vara svåra att förena med en elbil som har 325 hästkrafter och en hög prislapp. Så du kan lika gärna välja 20″. De mörkfärgade fälgarna ser riktigt bra ut.

Tyvärr finns det ingen adaptiv, justerbar undervagn tillgänglig för Ioniq 6, och när den är lastad med två elmotorer, ett stort batteri och extrautrustning väger den förmodligen runt 2 250 kilo. Det är 110 kg tyngre än den bakhjulsdrivna bilen med 229 hästkrafter, utan att ta hänsyn till extrautrustning. Med stora hjul och lite extra vikt kommer en ojämnhet i underredet att vara för svår för Ioniq 6 att hantera innan den blir märkbar.

Det kostar 75 000 kronor att gå från 229 hästkrafter och bakhjulsdrift till 325 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Ändå är det mer försiktigt och lämpligt att ta det lite långsammare. 229 hästkrafter gör också Ioniq 6 ganska snabb, och den styr faktiskt bättre med bakhjulsdrift.

Tyvärr är Ioniq 6 i sin bästa utrustningsnivå fortfarande dyrare än Model 3. Det ser ut som att den strömlinjeformade Sedanan kommer att förbli en exklusiv modell, även om det inte är vad Hyundai ville.

 

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com