Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Tesla stämmer rivalen Rivian: "Avskyvärda"

Större
Stäng
  • Elbilsjätten Tesla stämmer konkurrenten Rivian.
    Elbilsjätten Tesla stämmer konkurrenten Rivian.
  • Tesla Cybertruck.
    Tesla Cybertruck.
  • Rivian R1T
    Rivian R1T
  • Elbilsjätten Tesla stämmer konkurrenten Rivian.
  • Tesla Cybertruck.
  • Rivian R1T
  • Elbilsjätten Tesla stämmer konkurrenten Rivian.
  • Tesla Cybertruck.
  • Rivian R1T

Flera tidigare anställda hos Tesla har gått över till konkurrenten Rivian.
De ska ha tagit med sig affärshemligheter till sin nya arbetsplats, menar Tesla som nu stämmer dem och deras nya arbetsgivare.
”Deras handlingar är avskyvärda, hänsynslösa, förtryckande, avsiktliga, skadliga och falska”, står det i anmälan.

Den fight som finns på den amerikanska el-pickupmarknaden har just blivit smutsigare.

Tesla är förstås storebror i bråket, med en ekonomi som blomstrar i en annars så Covid 19-drabbad bilmarknad. Bilförsäljningen går som tåget och målet är fortfarande att leverera 500 000 bilar under 2020.

På andra sidan finns Rivian – en Ford-ägd elbilstillverkare som har blivit väl omskriven sedan de presenterade en konceptbil av pickupen R1T för två år sedan. Intresset har varit stort för vad denna utmanare till Teslas Cybertruck kan göra och nyligen bidrog investerare med smått sanslösa 2,5 miljarder dollar till deras produktion. Det lades då till de 2,85 miljarder dollar som investerades i fjol.

Loppet mellan de båda är alltså i full gång. Men även om mållinjen fortfarande är långt borta har rivaliteten redan fått en bitter eftersmak.

Tesla har nu lämnat in en stämningsansökan mot Rivian. Enligt elbilsjätten ska flera anställda ha lämnat Tesla för Rivian och i den vevan tagit med sig hemliga dokument till sin nya arbetsgivare. Det ska röra sig om ett 150-tal anställda och Tesla hävdar att stölderna av hemligt material ska ha uppmuntrats av Rivian samt att man nu ser ett ”oroväckande mönster” för detta beteende.

Stämningsansökan, som lämnades in förra veckan, berör fyra tidigare anställda och bolaget Rivian. Enligt Tesla ska två personer redan ha erkänt. En av dem ska ha laddat ner ett tiotal hemliga dokument, med information om bland annat potentiella kandidater och rekryteringsdokumentation, dagen efter att hon skrivit på för sin nya arbetsgivare. Rivians handlingar beskrivs i anmälan som ”avskyvärda, hänsynslösa, förtryckande, avsiktliga, skadliga och falska”, skriver den amerikanska nyhetssajten The Verge. 

Rivian tillbakavisar anklagelserna och kallar dem för grundlösa. De menar att det påstådda beteendet helt går emot bolagets regelverk och kultur.

Denna följetong ska bli intressant att följa under hösten. Som sig bör i en stämningsansökan kräver Tesla förstås sin rival Rivian på pengar. Summan är än så länge ospecificerad.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com