Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Suv-larmet: "En av världens största CO2-bovar"

Släpper ut mer än flyg och tung industri tillsammans

Suvar har släppt ut mer CO2 än flyg och tung industri tillsammans de senaste nio åren. Det visar en stor internationell studie som publicerats i The Guardian.
– Vi blev ganska överraskade över resultatet, säger Laura Cozzi på Internationella energimyndigheten.

Suv-försäljningen har ökat dramatiskt på global nivå under det senaste decenniet. I dag finns det mer än 200 miljoner suvar på vägarna runtom i världen, jämfört med 35 miljoner under 2010.
Det har fått stor påverkan på CO2-utsläppen, visar en ny studie från Internationella energimyndigheten.

Slutsatsen är att suvar har ökat CO2-utsläppen mer än både flyget och den tunga industrin under de senaste tio åren.
Varje år släpper alla suvar ut drygt 700 megaton CO2 – det är mer än vad till exempel Storbritannien och Nederländerna släpper ut tillsammans under ett år. Det är dessutom mer än världens tunga industrier (som t ex stål, järn, cement och aluminium), flyg och fraktfartyg. Den enda sektor som släpper ut med CO2 är energisektorn.

Och här en annan jämförelse: om världens suv-förare räknades som ett land så skulle det landet rankas som sjua i koldioxidutsläpp.
– Vi blev ganska överraskade över resultatet, säger Laura Cozzi, ansvarig för rapporten som nu publicerats av Internationella energimyndigheten.
Myndighetens siffror visar att suvar ökar på alla marknader, från Europa och USA till Kina och Indien.
– Och det var en annan överraskning för oss, säger Laura Cozzi. Vi trodde att trenden var koncentrerad till ett fåtal länder, men det visar sig att suv-suget är globalt.

Internationella energimyndighetens definition av suv täcker en rad typer av bilar, från crossovers till terrängfordon.
I Sverige är de populäraste suvarna Volvo XC60 och XC40, Volkswagen Tiguan, Kia Niro och Mitsubishi Outlander.
– En suv är större, tyngre och med sämre aerodynamik så resultatet är att den släpper ut mer CO2. Det har skapat ett större problem som är värre än vi befarat, säger Florent Grelier som driver organisationen ”Transport & Miljö”.

Nu har även Greenpeace börjat driva hårdför opinion mot suvar. Efter en dödsolycka i Berlin i september – med en suv inblandad – anordnade Greenpeace en aktion där de blockerade en sjötransport från att lasta av stadsjeepar under tre timmar, för att förmå bilindustrin att sluta producera vad de kallar ”klimatdödare” och istället fokusera på elbilar.
Och nya siffror visar att om folk fortsätter att köpa suv:ar i samma takt kommer efterfrågan på olja öka med 2 miljoner fat om dagen till 2040, vilket skulle motsvara nära 150 miljoner elbilars sparade utsläpp.

Sveriges 10 mest sålda suvar:

Volvo XC60
VW Tiguan
Kia Niro
Volvo XC40
Mitsubishi Outlander
Toyota RAV4
Nissan Qashqai
Toyota C-HR
Skoda Kodiaq
Dacia Duster
Renault Captur

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com