Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Skjuts miljömål fram kan reduktionsplikten tas bort

Bränslepriserna lär öka ytterligare i framtiden

Större
Stäng
  • Reduktionsplikten kan inte behövas, om klimatmålen skjuts fram. Foto: Wikimedia Commons
    Reduktionsplikten kan inte behövas, om klimatmålen skjuts fram. Foto: Wikimedia Commons
  • Reduktionsplikten kan inte behövas, om klimatmålen skjuts fram. Foto: Wikimedia Commons

Bränslepriserna är rekordhöga, och lär stiga ytterligare i framtiden. Enligt beräkningar kommer inte inblandningen av biobränslen behöva öka, om Sveriges miljömål skjuts fram ett antal år.

På senare tid har bränslepriserna skenat i Sverige. I dag ökade exempelvis priserna på bensin med 20 öre, och diesel med 15, så att priserna blir 19:44, respektive 21:71 kronor, rapporterar bland annat Aftonbladet. Anledningen är att råvarupriser på olja har skjutit i höjden, samtidigt som den så kallade reduktionsplikten har skärpts.

Reduktionsplikten har inneburit att oljebolagen är tvungna att blanda in dyrare biobränslen i de två fossila bränslena. Enligt beräkningar av Transportföretagen har exempelvis diesel blivit 2,40 kronor dyrare, enbart på grund av reduktionsplikten.

Nu rapporterar Svenska Dagbladet att reduktionsplikten kan tas bort om Sveriges klimatmål flyttas fram ett par år. Till 2030 ska utsläppen från växthusgaser från trafiken i Sverige minska med 70 procent jämfört med 2010 års nivåer. Ett sätt att få ner utsläppen är att elektrifiera bilarna, men även att minska körandet och blanda in biodrivmedel.

Om klimatmålen skjuts fram fem år, skulle Sverige inte behöva blanda i mer biodrivmedel jämfört med förra året, allt enligt beräkningar från Trafikverket.

– Nöjer man sig med att träffa målet några år efter 2030. Då ser det rätt bra ut även med samma mängd biodrivmedel som i dag, säger Jonas Eliasson på Trafikverket, till SVD.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com