Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Semester med elbil – så förbereder du dig

Vare sig det är första eller tionde gången du ska åka på elbilssemester behöver du vara förberedd. Här kan du läsa om hur du betalar laddning nere i Europa, vad du inte får glömma att packa, hur du bäst planerar din rutt och fler tips för en stressfri resa.

Sommaren är här och du kanske funderar på att åka ner i Europa med din elbil. Eller så funderar du inte alls på det, eftersom det skulle vara alldeles, alldeles för svårt.

Det råder ingen tvekan om att det är betydligt krångligare än att köra en bensin- eller dieselbil. Inte nog med att resan tar längre tid, i de flesta fall krävs det också en hel del förberedelser innan avfärd för att säkerställa en smidig resa.

Förutom planering finns det en del saker som är viktiga att packa och hålla reda på för att undvika onödigt irriterande situationer. Men det är faktiskt inte så svårt.

Vad behöver jag ta med mig?

Det viktigaste att ta med sig är naturligtvis bilens laddkabel. Snabbladdningsstationer har oftast en fast kabel, men för de långsammare laddningsstationerna behöver du din egen kabel. Typ-2-kabeln, som de allra flesta elbilar använder, är också standard i hela Europa.

Det kan också vara en idé att packa med en portabel laddare för nödsituationer. Det kan till exempel vara att campingplatser inte har laddningsstationer (de flesta). Det finns speciella portabla laddare att köpa som har liknande säkerhetsfunktioner som vanliga laddboxar men som är mer begränsade i laddhastighet och funktionalitet.

Hur betalar jag för laddningen?

Det är en bra idé att skaffa ett universellt laddkort. Det fungerar med de allra flesta laddstolpar och piper helt enkelt på laddstolpen för att börja ladda. Vissa laddstationer kräver att du laddar ner appen som medföljer laddkortet för att kunna börja ladda.

På vissa snabbladdare kan du betala med ditt kreditkort, men tyvärr finns det fortfarande många laddstationer där detta inte är möjligt.

Om du är prismedveten kan det vara en bra idé att ladda ner 3-5 olika laddningsappar. Det finns en prisskillnad beroende på vilken app du använder vid olika laddstationer. Kontrollera därför de olika laddapparna och priserna för den laddstation du står vid innan du börjar ladda.

Hur planerar jag var jag ska ladda?

Ett praktiskt verktyg är “A Better Routeplanner”. Här kan du ange rutt och vilken elbil du ska köra och webbplatsen kommer att ta fram den perfekta rutten, var du ska ladda och hur länge du ska ladda på varje plats för att komma till din destination så snabbt som möjligt.

Du kan till och med ange vilken hastighet du vill köra på motorvägen så planerar webbplatsen rutten därefter. Supersmart.

Lycka till med elbilssemestern!

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com