Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Risk för vinterdäcksbrist

Riskerar att bli långa väntetider

Större
Stäng
  • I år kan det bli däckbrist och långa väntetider. Foto: If
    I år kan det bli däckbrist och långa väntetider. Foto: If
  • I år kan det bli däckbrist och långa väntetider. Foto: If

Snart är det dags att byta till vinterdäck, men i år kan det bli långa väntetider för byte, men även däcksbrist.

Nyligen har vi skiftat månad till oktober, och det betyder att det är tillåtet att byta och köra med dubbdäck. Men i år kan det bli däcksbrist och långa väntetider, varnar försäkringsbolaget If.

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget genomförde förra året visade att 20 procent väntar till den sista tillåtna dagen för att byta till vinterdäck. Enbart en av tre uppgav att de följde rekommendationen om att låta vädret avgöra när det är dags för bytet.

Kan bli svårt att få tag på nya vinterdäck

Om man planerar att köpa nya vinterdäck är det extra viktigt att inte vänta till sista sekunden eftersom Rysslands invasion av Ukraina har påverkat däckbranschen, och i förlängningen förväntas det bli brist på däck.

Johan Granholm, motorexpert på If. Foto: IF

– Vi har fått indikationer på att det i år blir svårt att få fram nya vinterdäck, om man inte redan köpt dem. Om du behöver nya vinterdäck men inte får tag på några bör du undvika att använda bilen under de dagar vädret är som mest besvärligt. Tänk på att ett vinterdäck för att vara lagligt måste ha ett mönsterdjup på minst 3mm, men 4-5mm är att föredra, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Bilförsäkringen som du har gäller även om du inte har vinterdäck på bilen efter 1 december och det är väglag som kräver det. Om däcken inte uppfyller lagkravet har man en extra självrisk på 5 000 kronor.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com