Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Provtur: Opel Astra Electric gör inte mycket väsen av sig

– på ett bra sätt!

Den är tillräckligt bra. Den ÄR elektrisk, även om den ser exakt likadan ut. Vi tar en första provtur i Opel Astra Electric.

Text: Simon Hallenslev
Foto: Opel PR

Det är nästan ett och ett halvt år sedan vi tog vår första tur i den då helt nya Opel Astra. Sedan dess har den inte synts till så mycket, och det beror inte på att kunderna inte vill ha den. Opel har drabbats hårt av bristen på halvledare och kan inte leverera de bilar som beställs. Så medan orderböckerna växer, kör Astra om sig själv. År 2024 kommer den finnas som kombi, men innan dess kommer den finnas i en helt eldriven variant. Jag körde ut från Berlin Brandenburg Airport i Opel Astra Electric för en provtur.

Bytbil samarbetar med Bilbasen som var inbjudna till Berlin av K.W. Bruun.

Ta fram förstoringsglaset

Det är inte dig det är fel på om du inte ser nyheterna. En ny uppsättning 18-tums lättmetallfälgar, bokstaven ”e” på bakluckan och avsaknaden av avgasrör är det enda som skiljer Astra Electric från en fossilbränsledriven Astra. Och det är okej i en tid när elbilar alltmer ser ut som rymdskepp.

Opel har inte heller gjort något utsvävande i Astra Electrics kupé. Den är, som en Astra är bäst, tillverkad av vackra material med en layout som är konservativ men också lätt att förstå.

Du får fortfarande de fantastiska framsätena, som är godkända av AGR-organisationen, som forskar om förebyggande av ryggproblem, medan utrymmet är oförändrat från PHEV-versionen.

Mild uppdatering

Opel Astra Electric har mycket gemensamt med sina Stellantis-syskon. Plattformen är densamma som i Peugeot 308, liksom batteriet och elmotorn.

De två sistnämnda har dock uppdaterats till en ”version 2.0”, så batteriet är nu 54 kWh istället för 50 kWh och elmotorn ger 156 hästkrafter istället för 136. Det är naturligtvis en förbättring, men återigen en mycket mild och diskret sådan. Som om Opel vägrar att dra uppmärksamhet till sig.

Laddningshastigheten är tyvärr fortfarande en underväldigande 100 kW DC.

Med 156 hästkrafter klarar Opel Astra Electric resan från 0 till 100 km/h på 9,2 sekunder. Det är snigelfart för en elbil – men det är inte poängen, om du frågar Opel själva.

I Astra Electric är kraftmängden återhållsam för att säkerställa låg förbrukning, och ärligt talat är Opels kunder förmodligen ändå inte intresserade av ett krafthopp till 100 km/h à la Tesla Plaid.

Enligt WLTP-standarden uppges förbrukningen för Opel Astra Electric vara 14,8 kWh/100 kilometer, men återigen, enligt Opel, kan detta förbättras i verkligheten. Den totala räckvidden är beräknad till 418 kilometer.

Berlin och motorvägen

Opel Astra Electric må vara långsam i elbilstermer, men den är också lätt! Den väger 1 679 kilo, vilket märks på de slingrande till- och frånfartsvägarna runt Berlin Brandenburg Airport. Även när den eldrivna Opeln kör på Berlins gator drar den nytta av sin lätta vikt.

I kombination med den lätta men exakta styrningen känns Astra Electric smidig. I tät tysk trafik märks det också snabbt att Opel verkar ha orkestrerat bromspedalen bättre. Den känns inte lika svampig och oprecis som den gör i andra elektrifierade Stellantis-produkter.

Efter några timmars blandad stadskörning, kryddad med lite motorväg, visar förbrukningen i displayen 12,1 kWh/100 km. Helt okej! Men jag är mer intresserad av att se hur det ser ut när mängden motorvägskörning ökar. Så jag tar en omväg tillbaka till flygplatsen som inkluderar en sträcka utan hastighetsbegränsning.

Utanför rusningstid är Autobahn relativt fri från trafik. Innan den obegränsade sträckan har jag möjlighet att testa mer nordiska förhållanden vid 120 km/h, där Astra Electric visar sig vara extremt tyst. Kupén är väl ljudisolerad och endast ett litet vindbrus från vindrutan tränger igenom.

Styrningen är lätt i stadstrafik, men tillsammans med ett välbalanserat chassi ger den utmärkt riktningsstabilitet. Bilen uppträder lugnt – till och med upp till 170 km/h, där den börjar tappa fart.

Efter tre eller fyra resor till botten av hastighetsmätaren och en timme på Autobahn i allmänhet, anländer jag till flygplatsen med en total förbrukning på 13,9 kWh/100 km enligt displayen. Naturligtvis är detta bara en ovetenskaplig glimt av förbrukningen, men ändå en lovande sådan.

Tålamod är en dygd

Även om introduktionen av den helelektriska Opel Astra ger både importören och de nordiska Opel-återförsäljarna hopp, kan det fortfarande vara ett avlägset ljus i mörkret.

Det går inte att säga när förhållandena kommer att normaliseras. Även om Opel Astra Electric kommer att lanseras i Sverige i slutet av 2023, finns det ingen garanti för att leveranserna kommer att förbättras bara för att Astra nu är elektrisk.

Osäkerheten innebär också att de danska priserna för Opel Astra Electric ännu inte är fastställda, vilket gör det omöjligt att bedöma tyskarnas relevans på den danska marknaden.

Astra, när Opel är som bäst

Om du trodde att Opel skulle göra något vilt, våldsamt och futuristiskt med sin elektriska Astra, har du glömt vem Opel är. Vauxhall Astra Electric gör inte mycket väsen av sig, och det är bra.

Körupplevelsen är förutsägbar och stabil, medan kupén är konservativ men också okomplicerad och väl sammanställd. Ingen kommer att tappa hakan över tekniken, men bränsleförbrukningen verkar lovande på den begränsade resa jag fick ta den på. Räckvidden på 418 kilometer är bra för de flesta – om priset matchar.

Opel Astra Electric är ingen doldis och får inga flaggor, fyrverkerier eller fanfarer för sina prestationer – och det är precis så som en del människor vill ha det. Det kan till och med vara exakt vad Opels kunder vill ha. Här är en elbil för dem som behöver en bil mer än en rymdfarkost.

En elbil som känns som en bil. Och om både pris och bränsleförbrukning håller när den kommer ut på vägarna så ser jag inte varför den inte skulle gå bra.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com