Redaktionen tipsar

Premiär: Nya Volkswagen Tiguan lanseras som laddhybrid

Volkswagen Tiguan var en av de bäst säljande bilarna till svenska privatpersoner i fjol.
Nu får storsäljaren ett ansiktslyft och två nya varianter: laddhybrid och R-version.

Redan i januari presenterade Bytbil uppgifter om att Volkswagen Tiguan skulle komma som laddhybrid. Detta i samband med att läckta bilder på den nya uppdaterade SUV:en börjat cirkulera på internet.

Det bekräftades senare under våren och nu är det så dags för fler detaljer. Och det sker i dubbel bemärkelse. Den tyska biljätten presenterar nya Tiguan, som för första gången kommer att erbjudas som laddhybrid och i prestandaversionen R.

Tiguan eHybrid, vilket modellen döpts till, kan köras i helt elektriskt läge i upp till 130 km/h och har en systemeffekt på 245 hästkrafter.

– Vi designade drivkonceptet på ett sådant sätt att Tiguan eHybrid alltid startar i det elektriska körläget E-MODE, förutsatt att batteriet har laddats tillräckligt. Enligt körcykeln WLTP kan bilen nå en räckvidd på cirka 50 kilometer på en enda batteriladdning. Som ett resultat kan de flesta av våra kunder täcka sina genomsnittliga vardagliga resor endast med eldrift, och det är vad det handlar om: noll lokala utsläpp i praktiken, säger Frank Welsch, styrelsemedlem för Volkswagen med ansvar för teknisk utveckling.

Under längre resor, och i hastigheter över 130 km/h, får TSI-motorn assistans av elmotorn i hybridläget. I GTE-läget, som aktiveras genom ett knapptryck bredvid växelspaken, tillåts dynamisk körning där den elektriska drivmotorn och TSI-motorn samverkar för en maximal systemeffekt. Mycket mer än så vill inte Volkswagen presentera om eHybrid i nuläget. Uppgifter om till exempel batterikapacitet får vi snällt vänta på.

Utöver laddhybriden kommer Tiguan att finnas tillgänglig som en fristående R-version, vilket är en helt ny version i Tiguan-familjen. Den har ett nytt utvecklat fyrhjulsdriftsystem och TSI-motorn ska ge 320 hästkrafter, vilket är en ökning på 20 hästkrafter mot dagens Golf R.

– Den har alla attribut som vi förväntar oss av en R-modell – en uttrycksfull design, sportighet med kapacitet att köra på racerbana och att den är funktionell för vardagsbruk, säger Jost Capito, chef för Volkswagen R.

På dieselfronten uppdateras Tiguan TDI med dubbla katalysatorer som ska minska kväveoxidutsläppen.

Rent visuellt hittas de största förändringarna på fronten. Den nya kylargrillen är en visuell länk mellan Tiguan och större modeller som Touareg och Atlas Cross Sport, som inte säljs i Sverige. Dessutom är motorhuven omdesignad och LED-strålkastarna är bredare.

Preliminärt är det sagt att nya Tiguan ska lanseras i Sverige november. Senare i sommar kommer de första motoralternativen att släppas för förbeställning på den svenska marknaden. Priser och övrig information om motoralternativ, utrustningsnivåer och så vidare kommer att presenteras i samband med säljstarten.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com