Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Pagodan var familjens pärla i 54 år

"En fantastisk sportbil – otroligt kul att köra"

Den här bilen var i princip som en familjemedlem. I 54 år ägdes den nämligen av av samma familj från Jönköping.
– Ingen har skruvat isär något eller mekat med bilen under alla åren. Det här är en fantastisk sportbil, säger Björn Petterson på Bilconsult i Visby.

Den 3 mars 1964 köptes en ny cremevit Mercedes-Benz 230 SL Pagoda från Philipson i Jönköping. Det var tre år före högertrafikomläggningen och en tid då Sverige styrdes av statsminister Tage Erlander. Kort sagt, det var en annan tid.
Och Pagodan var en helt ny bil på marknaden. Den började säljas under sommaren 1963 och fanns att köpa i tre utföranden: cabriolet med tygtak, cabriolet med avtagbar hardtop och coupé.
Som första sportbil i världen hade den en krocksäker passagerarcell och deformationszoner fram och bak.
Det fanns dessutom samma vadderade interiör som i familjebilarna. Bromssystem med två kretsar och skivbromsar fram var standard, liksom radialdäck.

Idag, 55, år senare står den crémevita Pagodan hos en bilhandlare i Visby och anses vara en av de stora sportbilsklassikerna.
– Folk rynkade på näsan när modellen kom, den ansågs vara för motorsvag, säger Björn Pettersson på Bilconsult i Visby.
– Men den blev legendarisk ändå. Den här typen av bilar tillverkas längre, de dog med den här modellen. Efter Pagodan blev sportbilarna större.

Samma familj har ägt bilen under 54 år, fram tills i fjol då Björn Pettersson åkte till Jönköping och köpte den.
– Ingen har skruvat isär något eller mekat med bilen under alla åren. Och den kördes alltid med hardtop. Cabtaket har legat i sin förvaringslåda under 54 år.

Se annonsen här

För 30 år sedan –1989 – ställdes Pagodan i ett varmgarage och väcktes inte ur sin dvala förrän 26 år senare. Då bestämde sig familjen för att varsamt renovera bilen för 150 000 kronor.
– Men lacken är inte perfekt, säger Björn Pettersson. Eftersom karossen är aluminum kan det komma små blåsor på lacken, men jag har inte velat röra den.

Hur är bilen att köra?
– Trots att den är gammal så känns den som ny, tajt och fin. När man är ute och kör med den får man räkna med att bli stoppad av folk och prata i en kvart.
– Varje dokument finns med, även smörjscheman från första milen. För en köpare är det det nästan lika viktigt som skicket på bilen.
– Den här bilen rankar jag högt och ska inte blandas ihop med en USA-import som fixats i Mexiko.

Och Björn Pettersson berättar om ett stort intresse för bilen.
– Ja, och de som ringer är riktiga nördar. De vill att jag ska ta kort på svetskanter på insidan av motorhuven. Folk verkar vara oerhört kunniga om den här typen av bilar.

Björn Pettersson hade gärna behållit den här bilen, men när han nyligen fick köpa en likadan Pagoda i silvermetallic så blev det en Pagoda för mycket.
– Nu är det bara en Mercedes 190 kvar, sen har jag en komplett samling av alla Mercedes-cabbar och coupéer som sålts från 1950 fram till idag. Efter det får det vara stopp.

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com