Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya siffror visar – var fjärde mopedbil inblandad i olycka

Skadefrekvenser uppe i samma nivåer som innan pandemin

Större
Stäng
  • En mopedbil bakifrån med varningstriangel
    Skadefrekvensen på mopedbilar är enligt If uppe i samma nivåer som innan pandemin. Foto: If
  • Skadefrekvensen på mopedbilar är enligt If uppe i samma nivåer som innan pandemin. Foto: If

Mopedbilar blir allt populärare. Även om de är säkrare än vanliga mopeder, kan det gen en falsk trygghetskänsla. Nya siffror visar att skadefrekvensen är uppe i samma nivåer som innan pandemin.

De senaste åren har mopedbilarna blivit allt populärare och antalet har ökat kraftigt i vårt avlånga land. Sedan 2018 har antalet ökat med nästan 50 procent, visar siffror från Trafikanalys. Förra året uppmanade M Sverige att skippa mopedbilar eftersom de släpper ut stora mängder med hälsofarliga partiklar, motsvarande vad 164 personbilar tillåts göra.

Men eftersom de blir allt populärare, ökar också skadorna, visar nya siffror från försäkringsbolaget If. Under 2021 anmäldes en skada på var fjärde mopedbil, vilket enligt företaget innebär att skadefrekvensen är tillbaka på samma nivå som innan covid-19 pandemin.

– Under pandemiåret 2020 kunde vi se en minskning av skador på mopedbilar. Flera skolor hade hemundervisning och ungdomar förflyttade sig mindre, vilket troligtvis bidrog till att mopedbilarna inte användes lika mycket, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Inger falsk trygghetskänsla 

Även om det är säkrare att sitta i en kaross jämfört med en tvåhjulig moped, ger det en falsk trygghetskänsla. Jämfört med en vanlig personbil har den svagare kaross, sämre säkerhetsbälte och har bristfälliga krockkuddar, om det ens finns några. Då mopedbilar får köras på vanliga vägar där hastighetsbegränsningarna kan vara upp till 100 km/h, kan krockar få katastrofala konsekvenser. Fordonen tar större plats på vägen och väger mer än en vanlig moped.

– Det är viktigt att föräldrar tar ansvar för sina barns säkerhet. Om ditt barn kör mopedbil, åk med i passagerarsätet och se till att barnet kör tryggt. Glöm inte heller att testa olika väglag och väder. Diskutera trafiksäkerhet hemma och öva regler tillsammans, säger Johan Granholm.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com