Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nedcabbad Mini ska undersöka elbilskörning

Nästa generationens Mini ska lanseras nästa år

Större
Stäng
  • Mini Cooper S Cabriolet ska undersöka hur det är att köra nercabbat med elbil. Foto: Mini
    Mini Cooper S Cabriolet ska undersöka hur det är att köra nercabbat med elbil. Foto: Mini
  • Mini Cooper S Cabriolet ska undersöka hur det är att köra nercabbat med elbil. Foto: Mini

Om ett år ska den nya generationens Mini lanseras. Som ett steg på vägen visar de nu upp prototypen Mini Cooper SE Cabriolet som ska undersöka hur det är att köra elbil i nedcabbat läge.

Till 2030 ska det kompakta bilmärket Mini vara helt elektriskt. Samtidigt ska den första elektriska Minin visas upp nästa år, även om de redan förra hösten visade upp väldigt kamouflerad version av på nästa generationens Mini.

Nu har biltillverkaren visat upp en prototyp, helt utan kamouflage. Lagom till sommaren visar de upp en cabbad version av den helelektriska Mini Cooper SE. Det är en prototyp som tillverkas i ett enda exemplar och ska undersöka elektrisk körning i nedcabbat format: Mini Cooper SE Cabriolet

Baseras på Mini Cooper S Cabriolet

Prototypen baseras på Mini Cooper S Cabriolet

och har drivlinan samt batteripaketet från Mini Cooper SE. Elmotorn har en effekt på 182 hästkrafter och bilen ska klara av 0–100 km/h på 7,7 sekunder. Den har en räckvidd på 23 mil. Den elektriska suffletten i textil kan öppnas och stängas inom 18 sekunder, och kan aktiveras vid körning på upp till 30 km/h. Det finns tre inställningar: stängd, öppen eller som taklucka.

Bilen ska köra i USA och visas för första gången upp för allmänheten vid ”Mini Takes the states”. Där ska bilen köra mellan Burlington i Vermont till Greenville-Spratanburg i South Carolina.

Från och med 2025 ska Mini inte längre lansera några nya bilar med förbränningsmotorer. Två år senare ska biltillverkarens försäljning globalt bestå av minst 50 procent helelektriska bilar, och senast 2030 förväntar sig Mini att vara ett helelektriskt varumärke.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com