Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

MRF: "En kaosartad dag"

"Idag får alla mina anställda tömma sina kalendrar"

Större
Stäng
  • MRF
    Martin Persson, vd på Bilbolaget och ordförande i MRF, och Tommy Letzén, vd på MRF.
    Martin Persson, vd på Bilbolaget och ordförande i MRF, och Tommy Letzén, vd på MRF.
  • Martin Persson, vd på Bilbolaget och ordförande i MRF, och Tommy Letzén, vd på MRF.

Att slopa klimatbonusen för bilar utan någon förvarning har inte tagits emot väl av Motorbranschens Riksförbund, MRF.

Förbundet menar att en hel bransch, med omkring 40 000 anställda, har en kaosartad dag framför sig.

– Regeringen har med andra ord instiftat en malus-malus för landets alla bilköpare, säger Tommy Letzén, vd på MRF.

Den nya regeringens budget är vad som toppar de flesta svenska nyhetssidor denna tisdag.

Men den föranleddes av ett besked på måndagskvällen om en slopad klimatbonus. Ett besked som kom utan någon som helst förvarning.

Det menar bland annat MRF, Motorbranschens Riksförbund, som konstaterar att regeringen med en dags varsel förändrar en av de viktigaste förutsättningarna för omställlningen till en mer hållbar fordonsflotta.

I ett pressmeddelande skriver MRF att cirka 40 000 anställda nu har en kaosartad dag framför sig.

– Idag får alla mina anställda tömma sina kalendrar för att jobba med att försöka svara på alla frågor vi får från våra kunder. Alla de bilköpare som funderar på en ny bil har plötsligt bara några timmar på sig att bestämma sig, säger Martin Persson, vd på Bilbolaget och ordförande i MRF.

”Malus-malus”

Bonus-malus-systemet instiftades för fyra år sedan med intentionen att en högre fordonsskatt på bilar som släpper ut mer koldioxid skulle finansiera en bonus för klimatsmartare bilar.

Men att regeringen nu tar bort bonusdelen, samtidigt som straffskatten behålls, resulterar i ett ”malus-malus för landets alla bilköpare”, menar Tommy Letzén, vd på MRF. Dessutom ifrågasätter han varför beslutet kom utan någon som helst förvarning.

– Varje gång vi träffar politiker och andra makthavare så har vi alltid samma sak högst upp på vår önskelista; en långsiktig politik där både bilköpare och bransch har möjlighet att jobba med någorlunda lång framförhållning, säger Letzén i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Och så kommer detta besked, det kanske viktigaste styrmedlet tas bort med ett dygns varsel. Man undrar om framförhållningen kan vara kortare?

Bekymrade över omställningen

Överlag menar MRF att det fortfarande finns många frågetecken för såväl bransch som bilköpare efter regeringens panikbromsning av klimatbonusar.

– Vi är också bekymrade över den fortsatta omställningen till en hållbar mobilism. Det ambitiösa målet att sänka transportsektorns utsläpp med 70 procent till 2030 ligger ju kvar. Men nu lär elektrifieringen avta samtidigt som reduktionsplikten pausas och sänks. Hur tänker regeringen kring detta?, säger Tommy Letzén.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com