Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

M Sveriges kritik mot A-traktorer – en trafikfara

Enkelt att manipulera hastighetsbegränsningen

Större
Stäng
  • A-traktor
    A-traktor. Foto: Flickr
  • A-traktor. Foto: Flickr

M Sverige menar att det är ett stort problem med manipulerade A-traktorer som kan köra för fort.

I juli förra året förenklades de tekniska kraven vid ombyggnation av A-traktorer. Det ledde till en explosion av antalet fordon. I maj i år fanns det exempelvis mer än 36 000 exemplar i Sverige.

A-traktorerna har blivit populära hos ungdomar eftersom de får köras av en person som har fyllt 15 år och har ett traktor- eller AM-körkort. Ett stort problem med A-traktorerna är att de är enkla att manipulera. Riksförbundet M Sverige menar att de manipulerade fordonen är en trafikfara.

Det har blivit enklare att koppla förbi den nya hastighetsbegränsande, för det mesta, elektroniskt styra tekniken. Dessutom finns det inte heller något bältestvång i en A-traktor, och inte heller är antalet passagerare reglerat.

Redan vid 50–60 km/h fyrfaldigas krockvåldet jämfört med en kollision i den maximalt tillåtna hastigheten på 30 km/h.

– Transportstyrelsen måste höja kraven och utforma ett tydligt regelverk för A-traktorer. Det är fullständigt orimligt att det inte finns krav på bältesanvändning, vinterdäck eller att det räcker med att övningsköra med en moped för att få körkort, säger Heléne Lilja, chef kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com