Redaktionen tipsar

Lucka 19: Dagen då Saab försvann

19 december en mörk dag i svensk bilhistoria

Hjulkalendern Lucka 19: Den sista Saaben – en av de bästa bilarna i märkets historia. Ändå gick Saab under den 19 december 2011 – en svart dag i svensk bilhistoria.

De riktiga Saab-puritanerna gillar inte namnet 9-5 riktigt, utan tycker att det borde ha förbehållits kombin av ursprungs-Saaben: Saab 95.
Men för de flesta svenskar är Saab 9-5 en ganska vanlig bruksbil som rullat på våra gator sedan slutet på 90-talet när modell 9000 gick i graven. Fortfarande rullar 10 000-tals 9-5:or av den äldre generationen på våra vägar, många börjar bli risiga och rostiga men vägrar att ge upp. Du hittar dem i klasar på Blocket, ett fint ex kan gå för under 20 000 kr.
Den andra generationen av Saab 9-5 lever ett bättre liv, den presenterades precis på sluttampen i Saabs historia. Den 15 september 2009 avtäcktes den på bilsalongen i Frankfurt inför en beundrande världspress, det här var bilen som faktiskt skulle kunna rädda krisande Saab.
Några månader senare rullade den första bilen ut från fabriken i Stallbacka utanför Trollhättan och under 2010 började den säljas med sedankaross.
Bilen hyllades av journalisterna som provkörde och fick högsta betyg i Euro Ncaps krocktest. Enda som var lite jobbigt var storleken: Långt över fem meter.

Många kunder gillade bilen, men tyvärr inte i den omfattning att Saab kunde räddas. Trots att bilen var väldigt kompetent, hade fin komfort, bra köregenskaper så sålde den inte i tillräckligt stor upplaga. Det blev 11 300 bilar innan konkursen var ett faktum för Saab den 19 december 2011. Kombibilen som var färdigutvecklad hann aldrig börja tillverkas på riktigt, bara ett fåtal exemplar av den gjordes.

Mycket synd, då modellen kanske var Saabs bästa någonsin. Trollhätte-ingenjörerna hade lyckats trolla med GM-delar.
I dag börjar Saab 9-5 redan att bli en samlarbil med en entusiastisk ägarskara som vårdar sina bilar ömt. Priserna har redan börjat klättra uppåt för fina exemplar, så sitter du på en fin Saab 9-5 av sista generationen, ta hand om den!

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com