Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kinesiska armén förbjuder Teslabilar – anklagas för att spionera

Elon Musk slår ifrån sig anklagelserna

Kina har förbjudit Teslabilar från att åka in på militär, och hänvisar till säkerhetsproblem. Elon Musk slår ifrån sig anklagelserna. 

Den kinesiska armén har förbjudit Tesla från att så åka in på deras militärbaser och hänvisar till säkerhetsproblem gällande kamerorna som finns installerade i bilarna, berättar två källor till Reuters. 

Relationen är sedan tidigare ansträngd mellan Kina och USA, och beslutet från Kinas armé är det senaste tecknet. Enligt analytiker som har talat med nyhetsbyrån, liknar åtgärden den som USA genomfört mot telekomföretaget Huawei. 

Restriktionerna kom till ytan då högt uppsatta tjänstemän från både Kina och USA hade ett möte i Alaska, det första sedan Joe Biden tillträtt som USA:s president.

Det är inte alltid Tesla varit ”impopulär” i Kina. Tesla Model 3 var länge den bästsäljande elbilen i landet, och dessutom byggde Tesla sin första fabrik utomlands i Kina.

Enligt det nya direktivet så råds Teslaförarna att parkera sina bilar utanför militär mark, samtidigt försöker den kinesiska regeringen att begränsa myndighetspersoners användande av Tesla vid militäranläggningar, statligt ägda företag i känsla industrier och viktiga byråer. Enligt Reuters har den kinesiska regeringen börjat säkerhetsgranska den amerikanska elbilstillverkaren. 

LÄS MER: Tesla uppdaterar Model S och Model X

Förra året sålde Tesla drygt 147 000 bilar i Kina, eller 30 procent av dess totala försäljning. De konkurrerar med bland annat Nio och Geely. 

Fler och fler biltillverkare utrustar sina fordon med kameror och sensorer som tar bilder av dess omgivning. Men hur bilderna används, var de skickas och lagras blir en allt större utmaning för industrin, samt tillsynsmyndigheter runt om i världen.

Tesla har exempelvis flera kameror som används för att hjälpa föraren med bland annat parkering och körfältsbyte. Model 3 och Model Y har även kameror i backspegeln för förarsäkerhet, och är som standard inaktiverade. 

Samtidigt slår Elon Musk ifrån sig de kinesiska anklagelserna, rapporterar CNN. 

– Det finns ett mycket starkt incitament för oss att vara konfidentiella med all information. Om Tesla skulle spionera i Kina, eller någon annanstans, skulle vi stängas ned, säger han. 

LÄS ÄVEN: Volvo mer hållbart än Tesla

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com