Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Kia snabbar på elektrifieringsplanerna

Första modellen presenteras senare i år

  • Foto: Kia

För en månad sedan meddelade Kia sina planer på elektrifiering av sin bilflotta. Då sade de att de skulle lansera sju modeller på sju år. Nu snabbare de på processen och kommer lansera ännu fler modeller. Den första presenteras senare i år.

I mitten av januari tillkännagav Kia sina elektrifieringplaner. Nu snabbar de på processen och ökar antalet modeller. Fram till 2026 ska de lansera elva elbilsmodeller. Dessutom ska sju av dessa byggas på Hyundais E-GMP plattform. Totalt sett är det fyra stycken fler modeller och lanseringsplanerna har tidigarelagts ett år jämfört med vad den sydkoreanska biltillverkaren meddelade för en månad sedan.

För tillfället erbjuder Kia två elbilsmodeller, E-Soul och E-Niro, och ska lägga till fyra som härrör från den existerande bilparken. Alla kommer använda E-GMP plattformen. Den första modellen har kodnamnet cv, och Kia har som målsättning med en räckvidd på 48 mil. Modellen kommer presenteras nästa månad. 

LÄS MER: Kias nya flaggskepsmodell blir en crossover

Kias mål är att laddbilar (elbilar, hybrider och laddhybrider) ska stå för 40 procent av all försäljning 2030, med ett mål om 1,6 miljoner sålda bilar, varav 880 000 av dem ska vara elbilar. Kia vill även satsa på så kallade PBV-fordon (Purpose Built Veichles). 2030 hoppas de kunna sälja en miljon av dessa fordon. 

Senare i år ska de erbjuda prenumerationstjänst globalt, som har funnits i Sydkorea sedan 2019. Den kommer döpas till Kia Subscription. 

LÄS ÄVEN: Hyundai pausar samtal med Apple

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com