Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Från Koenigsegg till svenska mini-elbilen Luvly O

Har en topphastighet på 90 km/h

Större
Stäng
  • Den svenska mini-elbilen Luvly O ska komma senare i år.
  • Den svenska mini-elbilen Luvly O ska komma senare i år.
  • Den svenska mini-elbilen Luvly O ska komma senare i år.

Svenska startupen Luvly ska i år släppa en mini-elbil.

Bilen, som inte ska kosta mer än 100 000 kronor, är designad av Joachim Nordwall, tidigare chefsdesigner hos Koeningsegg.

Vi är övertygade om att det här segmentet är – ursäkta mitt språk – ett jävligt bra segment, säger Luvlys vd Håkan Lutz till Dagens Industri.

Enligt Luvly själva har de löst ett stort problem för minibilar.

De säger sig ha tagit fram ett eldrivet fordon som är litet och lätt, men samtidigt säkert och billigt. 

Luvly O är namnet på denna mini-elbil som ska släppas senare i år. Joachim Nordwall, som tidigare var chefsdesigner hos Koenigsegg och har designat vrålåk som Regera, Agera och Jesko, står bakom designen. Olikheterna är förstås enklare att rada upp än likheterna.

Väger 400 kilo

Luvly O har en toppfart på 90 km/h och ska inte kosta mer än 100 000 kronor. 

Den ska ha en räckvidd på upp till tio mil och batteriet är löstagbart, vilket gör att man kan byta till ett fulladdat direkt istället för att behöva ladda stationärt.

Utan batterier väger den bara 400 kilo, den mäter in på 2,7 meter på längden och i bagageutrymmet finns det plats för några matkassar.

Håkan Lutz, som är vd och medgrundare av Luvly, är säker på att segmentet är bra.

– Mikromobilitet i all ära, men det har klara begränsningar. När det det regnar, snöar eller haglar är det inte jätteroligt att stå på en scooter, säger han till Dagens Industri.

Ska sälja patenterad teknik

Det är inte heller bara bilen Luvly O som är företagets plan. Huvudaffären ligger snarare i att sälja sin patenterade teknik på licens.

För bolaget har tagit patent på en teknik som gör att de kan bygga i sandwichkomposit, vilket är ett mycket hållbart material som används i Formel 1-bilar och supersportbilar. Och detta utan att det blir för dyrt.

– Vi har egentligen utvecklat ett sätt att bygga lätta, säkra fordon som är billiga. Exakt vilket fordon man bygger på den plattformen är ganska fritt, säger Lutz till tidningen och menar vidare att de tagit fram ett eget fordon, Luvly O, för att visa hur bra tekniken är.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com