Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

EU godkänner tillfällig slopad skatt på bensin och diesel

Minskar priset på bensin med cirka tre kronor och en krona på diesel

Större
Stäng
  • EU har godkänt att Sverige tillfälligt ska få slopa energiskatten på bensin och diesel. Foto: Pixabay
    EU har godkänt att Sverige tillfälligt ska få slopa energiskatten på bensin och diesel. Foto: Pixabay
  • EU har godkänt att Sverige tillfälligt ska få slopa energiskatten på bensin och diesel. Foto: Pixabay

Efter att ha skickat en begäran i maj har nu EU godkänt ett tillfälligt avskaffande av energiskatten på drivmedel i Sverige.

I morgon, 1 oktober, försvinner den tillfälliga skattesänkning på drivmedel som infördes på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Sannolikt kommer priserna på bensin och diesel därmed öka med 1,30 kronor. Men nu har EU gett klartecken för Sverige att tillfälligt slopa energiskatten på både bensin och diesel, rapporterar SVT.

Bakgrunden är att regeringen skickade en begäran i maj på uppdrag av riksdagen. Den gick ut på att som längst få avskaffa energiskatten på drivmedel helt och hållet under tre månaders tid. Beskedet innebär att bensinpriset kan sänkas med cirka tre kronor, och dieseln med en krona.

Minskade skatteintäkter i miljardklassen 

Därmed är det upp till regeringen som tillträder om den slopade energiskatten ska användas eller inte. Tidigare har både Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna gett liknande vallöften.

För att få igenom ändringarna behöver den nya regeringen lägga ett förslag till riksdagen som måste ta ett beslut, då förslaget skulle ha en stor budgetpåverkan. Enligt beräkningar skulle skatteintäkterna minska med ett antal miljarder per månad.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com