Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Bytbil provkör Volkswagen ID. Buzz – återfödseln av Folkabussen

Den elektriska tolkningen av kultbilen

Större
Stäng
  • Volkswagen ID. Buzz
    Volkswagen ID. Buzz lanserades i våras. Foto: Anders Nilsson
  • ID. Buzz har en räckvidd på upp till 42,3 mil enligt WLTP. Foto: Anders Nilsson
    ID. Buzz har en räckvidd på upp till 42,3 mil enligt WLTP. Foto: Anders Nilsson
  • Ljusslingan som finns baktill på bilen är en snygg detalj. Foto: Anders Nilsson
    Ljusslingan som finns baktill på bilen är en snygg detalj. Foto: Anders Nilsson
  • Foto: Anders Nilsson
    Foto: Anders Nilsson
  • Bagageutrymmet har en volym på 1 121 liter och 2 205 liter med nedfällda säten. Foto: Anders Nilsson
    Bagageutrymmet har en volym på 1 121 liter och 2 205 liter med nedfällda säten. Foto: Anders Nilsson
  • I baksätet får tre personer utan problem plats. Dock finns det ingen tredje sätesrad, än. Foto: Volkswagen
    I baksätet får tre personer utan problem plats. Dock finns det ingen tredje sätesrad, än. Foto: Volkswagen
  • Volkswagen ID. Buzz lanserades i våras. Foto: Anders Nilsson
  • ID. Buzz har en räckvidd på upp till 42,3 mil enligt WLTP. Foto: Anders Nilsson
  • Ljusslingan som finns baktill på bilen är en snygg detalj. Foto: Anders Nilsson
  • Foto: Anders Nilsson
  • Bagageutrymmet har en volym på 1 121 liter och 2 205 liter med nedfällda säten. Foto: Anders Nilsson
  • I baksätet får tre personer utan problem plats. Dock finns det ingen tredje sätesrad, än. Foto: Volkswagen
  • Volkswagen ID. Buzz lanserades i våras. Foto: Anders Nilsson
  • ID. Buzz har en räckvidd på upp till 42,3 mil enligt WLTP. Foto: Anders Nilsson
  • Ljusslingan som finns baktill på bilen är en snygg detalj. Foto: Anders Nilsson
  • Foto: Anders Nilsson
  • Bagageutrymmet har en volym på 1 121 liter och 2 205 liter med nedfällda säten. Foto: Anders Nilsson
  • I baksätet får tre personer utan problem plats. Dock finns det ingen tredje sätesrad, än. Foto: Volkswagen

Tidigare i våras presenterades den elektriska minibussen Volkswagen ID. Buzz. Den är en hyllning till Folkabussen. Men har Volkswagen lyckats göra en reinkarnation av kultbilen? Bytbil fick tillfälle att provköra modellen under ett pressevenemang i Danmark.

Originalet fanns på plats. Foto: Anders Nilsson

Volkswagen ID. Buzz är en elektrisk hyllning och tolkning av den populära Folkabussen, Volkswagen Typ 2. Hela designspråket har fyllts av inspiration från kultfordonet. Dock baseras den moderna bilen på en modifierad MEB-plattform, samma som de andra modellerna i ID. Familjen. Därmed är det den största modellen som baseras på plattformen.

ID. Buzz är 471 centimeter lång och 221,2 centimeter bred. Jämfört med Volkswagen Transporter generation 6,1 har ID. Buzz samma hjulbas på 298,8 centimeter. Däremot är den 19,2 centimeter kortare. Dessutom är den 4,7 centimeter lägre. ID. Buzz är dock 8,1 centimeter bredare.

Uppställda på rad och redo att provköras. Foto: Anders Nilsson

Den elektriska Folkabussen kommer levereras i två versioner till den svenska marknaden: ID. Buzz Pro och ID. Buzz Cargo. Det var den förstnämnda Bytbil fick provköra.

Båda versionerna har ett batteri på 77 kWh netto. Batteriet driver en motor bak, som i sin tur driver på bakhjulen. Effekten som genereras är 150 kW (204 hästkrafter). Det är samma batteri och motor som bland annat finns i Volkswagen ID.5. Dock har motorn, som sitter på bakaxeln, en något annorlunda utväxling jämfört med de andra ID. modellerna.

Volkswagen ID. Buzz Cargo klarar av att lasta två pallar på längden, och upp till 648 kilo. Undertecknad tror att den kommer bli succé bland hantverkare och andra företag som transporterar varor inne i stadsmiljö.

Räckvidd på upp till 42,3 mil 

Volkswagen ID. Buzz har en design som klart och tydligt har hittat inspiration från Folkabussen. Foto: Anders Nilsson

Den maximala AC-laddningen är på 11 kW, medan man kan snabbladda med upp till 170 kW med CCS-kontakt (DC). Det betyder att man kan ladda batteriet från 5 till 80 procent på ungefär 30 minuter. Den maximala räckvidden vid blandad körning är upp till 42,3 mil enligt WLTP. Förbrukningen vid blandad körning är 18,9 kWh/ 100 km.

Undertecknad sätter sig i bilen, och direkt får man en känsla av att det finns mycket plats i interiören. Det känns luftigt. Det finns många olika förvaringsutrymmen att lägga olika saker i. En smart sak är placeringen av den trådlösa mobilladdningen. Det utrymmet är placerat till direkt höger om ratten, och på så sätt kommer man åt mobilen när bilen är stillastående. På mittkonsolen finns även en infotainmentskärm. Som standard är den 10-tum, men finns även som 12-tum om man betalar lite mer.

På mittkonsolens nedre del finns det också flera olika fack som man kan lägga olika saker i, Buzz Box mittkonsol. Om man tycker att den tar för mycket plats, eller om man vill lägga något annat där i stället, går den helt sonika att ta loss. Lite högre upp på mittkonsolen finns ytterligare ett fack. Trycker man till öppnas den, och då fälls två dryckeshållare fram. Alla knappar på mittkonsolen har touch-kontroll, vilket kan vara besvärande när kör med bilen eftersom det av misstag kan vara lätt att snubba vid en knapp så att den aktiveras.

Smart förvaring för mobiltelefonen. Dessutom laddas den trådlöst. Foto: Anders Nilsson

Som många andra ID. modeller har ID. Buzz den interaktiva ljuslisten ID. light. som sitter nedanför framrutan. Den ger ifrån sig en ljussignal om man exempelvis ska svänga eller om man riskerar att lämna sitt körfält. Om man närmar sig ett långsamt fordon för snabbt, lyser den upp i röd varning.

Sätena är sköna och man sitter skönt. Känslan är liknande som i de andra modellerna hos ID. familjen. Backspegeln är lite överraskande ett irriterande moment. Den är svår att justera eftersom den sitter så högt upp. Man måste verkligen sträcka sig upp för att greppa tag i backspegeln. Något som dock är guld värt, är de justerbara armstöden som finns i framsätet. Det är underlättar när man kör långa sträckor.

Bagageutrymme på 1 121 liter 

I baksätet får tre personer gott om plats. De 2×1 sätena är skjutbara horisontellt så att lastutrymmet kan ökat och minska, men även ryggstöden är justerbara så att man även sitter skönt i baksätet vid långa turer. Inledningsvis kommer ID. Buzz enbart säljas med två sätesrader, men det finns tecken inuti att det senare kommer läggas till en tredje sätesrad.

En annan sak som går att notera, är att bilen inte har något äkta läder. Dessutom har man använt sig mycket av återanvänd plast. Ett exempel är att bakluckan är gjord i återvunnen plats. Dock är det inget man märker vid första anblick. En snygg touch från den tyska biltillverkaren är den horisontella ljuslisten som sträcker sig över hela bilens bredd baktill, snyggt.

På tal om bakluckan, bagageutrymmet är på rejäla 1 121 liter och med sätena fällda kan man få upp volymen till 2 205 liter. Det går även att lasta upp till 529 kilo. Därmed borde man kunna lasta ordentligt med prylar innan man kommer över maxvikten på 3 000 kilo.

Undertecknad fick provköra Volkswagen ID. Buzz i Danmark. Foto: Anders Nilsson

Jag startar bilen och trycker fram D, Drive, på växlingsspaken. Bilen börjar rulla och vi kör ut från startområdet. Något som märks redan från början är att den är väldigt direktstyrd och enkelt att svänga med. Det märks om inte annat, att vändcirkeln för modellen enbart är 11,1 meter. I ID. Buzz sitter man högt och har god sikt utåt, trots att framrutan är tudelad vid sidorna. Dessutom finns en liten bula där radarn är placerad. Någon head-up-display finns inte, men enligt Volkswagen ska den funktionen läggas till vid ett senare tillfälle. Dock finns rattvärme, vilket är viktigt för oss som bor i de nordliga breddgraderna i Europa.

Smart förvaring för mobiltelefonen. Dessutom laddas den trådlöst. Foto: Anders Nilsson

Känslan när man är ute och kör, är att det är svårt att få grepp om hur bred bilen är. Dock är bilen samtidigt pigg, trots att den väger drygt 2 400 kilo olastad. Om man inte visste att man körde en ID. Buzz, hade man lätt kunnat tro att man körde en Volkswagen ID.4, eller någon annan modell från ID. Familjen, även om det kanske inte är precis lika rapp. Dock märks det, speciellt på motorvägen när man ska bromsa, att fordonet väger så pass mycket. Men det är samtidigt ingen överraskning. Något annat som man noterar när man kör, är att det finns relativt mycket vindsus och vägbuller, detta till trots de fina motorvägarna i Danmark.

Minns fem olika parkeringsmanövrar 

ID. Buzz är utrustad med körassistenten Travel Assist, och den har även fått nya funktioner. Förutom att den har farthållare och anpassar avståndet till bilen framför, klarar den även omkörningar med filbyten. Dock måste bilen köra över 90 km/h. Systemet fungerar bra och ändamålsenligt. Systemet kan även lära sig från andra ID. bilar som är utrustad med samma system. Exempelvis kan den lära sig var man lägger bäst i sin fil på en viss vägsträcka.

Det finns, likt på de andra ID. modellerna, fyra olika körlägen att välja mellan. Foto: Anders Nilsson

En annan smart funktion är ID. Buzz parkeringssystem. Den har nämligen en minnesfunktion som gör att den kan spela in en parkeringsmanöver. Jag fick prova funktionen under uppsikt och hjälp från Volkswagens personal. Jag parkerade bilen enligt instruktion, och tryckte på skärmen som sparade parkeringen. Sedan körde vi runt ett varv på parkeringen. Då notifierade bilen att den har en parkeringsmanöver som den kommer ihåg och frågade om jag ville aktivera den. När jag klickade ja, började bilen helt själv styra, gasa, bromsa och backa, vilket var en spännande känsla och upplevelse, men samtidigt lite olustigt. Men bilen klarade av uppgiften med bravur. Det är samma funktion som finns hos ID.5. Den kan minnas upp till fem olika manövrar.

Huvudkonkurrenter då? Det är faktiskt en bra fråga. Det är klart att nuvarande Volkswagen Transporter finns kvar, och även Toyota Proace. Enligt Volkswagen Transportbilar vill de locka kunder från andra suv-modeller, men även från minibuss-sidsn. Nästa år kommer de leverera 5 000 bilar som redan nu har intresseanmälts.

Dragkrok finns och ID. Buzz kan dra upp till 1 000 kilo. Foto: Anders Nilsson

En sista notering som görs när vi kör runt i Köpenhamnsområdet, är att det är en bilmodell som engagerar. Exempelvis, när undertecknad och min kollega stannar till för att fotografera bilen, är det flera personer som dels kommer fram och frågar om det är vår bil, men som också plockar fram sina egna mobiler och tar ett foto på bilen. När vi senare kör tillbaka till samlingsplatsen för Volkswagen, är det ett par personer som tutar och vinkar glatt när de passerar oss. Kort och gott, Volkswagen ID. Buzz engagerar.

ID. Buzz Pro kostar från 625 000 kronor, inklusive moms. Då får man med standardutrustning såsom eluppvärmd framruta, navigation, uppvärmd ratt, regnsensor, Buzz Box mittkonsol och Bluetooth Comfort. ID. Buzz kostar från 489 000 kronor exklusive moms.

Har man en stor familj, samtidigt som man har ett behov av en elbil, är det ett bra fordon att ha i vardagen. Dock får vi vänta på den tredje sätesraden ett tag till.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com