Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Audi bekräftar eldriven Porscheklon

Fyrdörrars coupé delar teknik med Mission E

Volkswagenägda Audi hakar på elbilståget. Snart väntas en ny el-suv och om två år kommer en slankare fyrdörrarsbil.

Bråda dagar råder för batteritillverkare. Bara i Sverige har två stora satsningar annonserats, satsningar som med kinesiskt kapital i ryggen syftar till att tillverka batterier åt elbilar och enligt Sveriges Radio planerar nu företaget Northvolt en tredje.

Det är förstås glädjande för svensk industri, men också ett tecken på att man i branschen säkrar upp framtida tillgång på batteriteknik. När hela världen plötsligt ska vara eldriven kommer tillgången på batterier att vara avgörande.


Läs mer: Så väljer du miljöbil


En av de ivrigaste är tyska Volkswagenkoncernen, som gärna vill lägga debaclet kring sin kreativa hållning runt utsläpp från dieselbilar bakom sig. Inom några år ska de ha lanserat hela eldrivna modellserier och för att klara det meddelade man tidigare i veckan att man säkrat batteritillgångar för motsvarande över 200 miljarder kronor, en siffra lika stor som Estlands bruttonationalprodukt. Det ser ut som att det kommer bli huggsexa kring de åtråvärda cellerna.

Till Volkswagenfamiljen hör förstås Audi, som väntas presentera sin första modell på det nya elbilstemat redan i sommar. Den blir en suv och ska (kanske) heta e-tron – bara e-tron, till skillnad från Audis övriga e-tron-modeller som är laddhybrider. Utom R8 e-tron, som var en elbil.

Förvirrad? Jag med.

Och i går meddelade man att man också kommer att börja tillverka en helt eldriven fyrdörrarscoupé om två år. Den kommer att utvecklas i samarbete med – likaledes Volkswagenägda – Porsche och kommer förmodligen att vara närbesläktad med kommande Mission E. Och så skickade man med en luddig skiss så att vi ska ha någonting att drömma om.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com