Redaktionen tipsar

61-åriga tyska skönheten: "En bil man njuter i"

"Jag ger bilen 10 poäng av 10"

En 61 år ung sportbil som vårdats med mycket kärlek och omsorg.
Nu står det här vackra exemplaret – en Mercedes-Benz 190 SL Coupé –  i Lidköping och väntar på att få komma ut  i den svenska våren.
– Om man vill njuta av vår och sommar hemma i Sverige så är den här bilen perfekt, säger Zeljko Rasic på Lidköpings Husbilar.

Bilen är från 1959, men registrerades i trafik först 15 år senare, 1974. Det är en av anledningarna till att Mercan 190 SL Coupé bara gått 5400 mil och är extremt välbehållen.
– I början av 2000-talet gjordes en omfattande renovering av hela bilen av Jonssons Mekaniska i Skövde. Och efter renovering har bilen varit mycket sparsamt använd. 2017 gjordes en stor allmän översyn och ny service på bilen, säger Zeljko Rasic.
– Jag ger det här exemplaret 10 poäng av 10, bilen är otroligt välskött.

190 SL introducerades tillsammans med sin mer firade systermodell 300 SL på bilsalongen i New York i februari fem år innan det här exemplaret byggdes. 300 SL var en rå sportbil, utvecklad ur det tidiga 50-talets tävlingsvagnar, medan 190 SL byggde på ett kortat chassi från familjebilen 180.

Se annonsen här

Mercedes-Benz riktade in sig på kunder som ville ha en mer ombonad och pålitlig sportvagn, mer lämpad för långfärder än vad de brittiska och italienska konkurrenterna kunde erbjuda, även om konkurrenterna kunde peka på bättre prestanda.

190 SL visade riktningen som efterföljarna i SL-klassen har fortsatt att följa: en modern fyrcylindrig toppventilsmotor med överliggande kamaxel och en enkelledad pendelaxel som gav tryggare och mer förutsägbara vägegenskaper.

– I coronatider med social distansering kan man åka runt i Sverige och njuta i en sån här bil, säger Zeljko Rasic. Att sitta i en bil bör vara ett säkert sätt att inte smitta eller bli smittad.

En lite udda detalj om modellen: I Tyskland är 190 SL känd under namnet Nitribitt-Mercedes, efter den mest beryktade 190 SL-ägaren Maria Rosalia Auguste Nitribitt, som var en tysk lyxprostituerad som mördades i slutet av 50-talet och som orsakade stor skandal i landet. Mordet har förblivit ouppklarat.
Den 1 november 1957 hittades hon död i sin lägenhet i Frankfurt. Dödsorsaken fanns vara hängning eller strypning, att döma av märken på hennes hals, och hade troligen inträffat tre dagar tidigare. Hon hade också en skada på huvudet.
Hon fördes till begravningsplatsen Nordfriedhof i Düsseldorf där hon begravdes. Hennes huvud sparades däremot av polisen ”som ett bevismaterial”. Det visades senare upp på Kriminalmuseum i Frankfurt. Först den 10 februari 2008 begravdes också huvudet.

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com