Volkswagen: ”Återgår till det normala till sommaren”

Trots att fabrikerna står stilla ser flera biltillverkare ljust på framtiden när coronaviruspandemin börjar lägga sig.
I Kina börjar kunderna komma tillbaka till Volvos bilhallar – och Volkswagen förutspår att den tyska bilmarknaden återhämtar sig till sommaren.
– Vi antar att Tyskland kommer att återgå till det normala under sommaren. Vi måste lära oss att leva med viruset, säger Volkswagens marknadsdirektör Jürgen Stackmann till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Flera biltillverkare ser nu att den kinesiska bilmarknaden återhämtar sig efter att coronavirusepidemin börjat klinga av i Kina. Trots det svåra rådande ekonomiska läget ser nu flera biltillverkare positivt på framtiden efter den mest akuta pandemin.

Volkswagens marknadsdirektör Jürgen Stackmann berättar för Frankfurter Allgemeine Zeitung att koncernens försäljning börjat återhämta sig i Kina och att de förväntar att samma sak sker i Tyskland framåt sommaren.

– Vi antar att Tyskland kommer att återgå till det normala under sommaren. Vi måste lära oss att leva med viruset. Det här läget kan inte pågå längre än fram till sommaren. Samhället och ekonomin tål inte det.. Vi förbereder oss för det ögonblick då det börjar igen.

Jürgen Stackmann berättar också att Volkswagen planerar nya regler för att minimera smittoriskerna i produktionen.

Volvo Cars skriver ned sina vinstprognoser för 2020 – men ser ändå positivt på framtiden. Kunderna börjar återvända till bilhallarna i Kina, och Volvo fortsätter att investera tungt i ny teknik som eliblar.

– Med tanke på de osäkra ekonomiska utsikterna är det utmanande att förutspå ett 2020-resultat. De försvagade marknads- och produktionsstörningarna kommer att påverka resultatet första halvåret negativt eftersom försäljning, resultat och kassaflöde förväntas bli lägre än förra årets och det kommer att vara utmanande att återhämta effekten under resten av året, säger svenska tillverkaren i ett nytt pressmeddelande.

Just nu står Volvos fabriker i Sverige och USA stilla – men i Kina rullar det för fullt igen.
– Positivt är att Volvo Cars fyra tillverkningsanläggningar i Kina har öppnat igen efter en längre stängningsperiod efter det kinesiska nyåret. De nuvarande besökstalen i showroomen indikerar en återhämtning av den kinesiska bilmarknaden vilket tydligt visar fördelarna med att vara en global aktör.

Tills samma positiva utveckling kan ses i Europa och USA, och för att skydda arbetstillfällen och begränsa den långsiktiga påverkan på dess verksamhet har Volvo Cars vidtagit åtgärder för att tillfälligt stänga sina tillverkningsanläggningar i Europa och USA och minska arbetstiden för sina kontorsanställda.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com