Tyska Volvohandlare i chock över nya fartspärren

Den nya fartspärren får chockade tyska återförsäljare att rasa mot Volvo, enligt Dagens PS.
Volvohandlare fruktar att Autobahn-förarna ska överge märket när Volvo strypt farten till 180 km/h.
– Vem vill betala 70-100 000 euro för en bil som blir frånkörd av en 20 år gammal Fiat Uno? säger en Volvohandlare till sajten.

BytBil berättade i förra veckan att Volvo nu infört fartspärren som gör att bilarn ainte kan köras fortare än 180 km/h i alla sina nya bilar. De enda som får göra undantag är utryckningsfordon som polisbilar.

Nu uppger Dagens PS att tyska Volvohandlare rasar mot fartspärren och hotar att säga upp avtalen med Volvo. Först trodde de att talet om fartspärren var ett PR-trick från Volvos sida – men nu är det en realitet. Inga andra bilmärken har följt efter Volvo och nu hotar återförsäljare att riva upp sina avtal med Volvo, enligt Dagens PS.

Men redan 2022 kan de andra bilmärkena tvingas införa fartspärrar. Nya EU-regler gör att bilarna kommer att bromsa automatiskt om föraren bryter mot hastighetsgränsen. Förvisso ett system som inte kommer att bromsa bilen på de sträckor på Autobahn där det råder fri fart.

– Av säkerhetsskäl har Volvo Cars redan en hastighetsbegränsning på 180 km/h  i alla bilar från och med modellår 21, och vi ser generellt positivt på lagar som ökar trafiksäkerheten. Vad gäller starka motorer förändras ju egentligen inte det som redan gäller idag: att alla ska följa hastighetsgränser och trafiklagar oavsett vad som finns under huven, säger Karin Wik, presschef på Volvo Cars Sverige.

Volvo vet ännu inte i detalj hur de nya EU-reglerna om fartbegränsare kommer att påverka märkets bilar i detalj.
– I det här fallet är de exakta reglerna för vilken teknik som gäller inte satta ännu, men Volvo Cars kommer att följa de myndighetskrav och regelverk som gäller för vår bransch, säger Karin Wik..

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com