Ford gör tvärtemot Tesla med nya Mustang Mach-E

Ford gör tvärtemot Tesla med nya elbilen Mustang Mach-E.
Bilen släpps först i Europa – sedan i USA. Och både Sverige och Norge kan bli tidiga med bilen.
– Länder som Norge blir först, säger Jason Mase, på Fords marknadsavdelning till Mach-E Club.

Tesla är redan på gång med leveranser av sin nya suv Model Y i USA. Men i Europa verkar de bli snuvade på att vara först – av Ford. Företaget avslöjar nu att Europa kommer att prioriteras före USA vid lanseringen av den nya elektriska suv:en Mustang Mach-E. Intresset är extra stort i Norge, där en Mach-E kommer att kosta från 422 000 kronor – vilket är något billigare än en bensindriven Ford Mondeo. Den dyrare versionen med fyrhjulsdrift och största batteriet kommer att kosta 544 000 norska kronor. Svenska priser är ännu inte släppta.

– Vi kommer att sälja 1000-tals bilar nästa år. De flesta, runt 80 procent, köps av privatpersoner. Det är helt enkelt billigare och mer förmånligt än att köpa en vanlig bil. 45 procent av alla sålda bilar här i Norge är elbilar, säger Norska Fordchefen Per Gunnar Berg till BytBil.

Leveranserna i Europa startar i oktober – av de mer exklusiva versionerna. I Norge har över 20 000 personer skrivit på en intresseanmälan om bilen. Långt över 1000 personer har beställt First Edition-modellen som redan är slutsåld i Norge. När bilen har turnerat runt hos landets Ford-handlare har uppslutningen varit enorm.

Bilen kommer att finnas i fem prestanda- och utrustningsnivåer: Select, California Rt. 1, Premium, First Edition och GT.

Basmodellen har elmotor som ger 255 hästkrafter och 415 Nm vridmoment med bakhjulsdrift och 582 Nm med fyrhjulsdrift. Ford uppger att Mach-E Select RWD ska klara 370 km enligt EPA-normen, på en laddning. Instegsmodellen klarar 0-100 km/h drygt sex sekunder. I USA kostar den billigaste modellen 43 895 dollar, så räkna med strax under 600 000 kr när svensk moms och avgifter lagts på. Mycket pengar, men klart billigare än Volvo XC40 trots att bilen är rymligare. Fyrhjulsdrift är tillval hos Mustang Mach-E.

Den som vill ha lite mer Mustang-fähiga prestanda får gå på GT-modellen som klarar 0-100 km/h på omkring 3,5 sekunder, GT kommer lite senare under nästa år och kostar 60 500 dollar, så räkna med drygt 800 000 kr i Sverige. Senare ska det komma en Performance-version som klarar 0-100 km/h på omkring tre sekunder.

Den som vill ha längre räckvidd satsar på Long Range-modellen med batteri på 98,8 kWh. Med bakhjulsdrift och svagaste motoralternativet blir räckvidden 48,3 mil enligt EPA-normen, men i Europa anges räckvidden till 60 mil enligt WLTP. Den amerikanska normen ligger utan tvekan närmast sanningen.

Bilen kan ställas i tre olika körlägen: Whisper, Engage och Unbridled. Även styrningen anpassar sig beroende på vilken du väljer. Dessutom kommer varje läge med olika ljud och belysning, lite gimmickartat kanske. Bilen kan fås med MagnaRide adaptiva stötdämpare som anpassar sig automatiskt efter vägen.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com