BMW:n gjordes i bara 200 exemplar: "Gudomlig att köra"

BMW M4 GTS är en eftertraktad fartraket som tillverkades i bara 700 exemplar. Men ÄNNU mer speciell är ”champion edition” som det bara finns 200 exemplar av i världen.
En av de unika bilarna står på M-Bilar i Västerås.
– Att köra den är en gudomlig upplevelse, säger Joakim Walde, vd på M-Bilar.

BMW-föraren Marco Wittmann körde hem totalsegern i DTM-serien både 2014 och 2016. För att fira hans framgångar och bjuda på en gatlegal bil med raceregenskaper tillverkade fabriken i Tyskland 200 ”champion edition” av den redan exklusiva modellen M4 GTS.

200 exemplar som skulle fördelas över världens olika bilhandlare…jodå, det blev stor huggsexa om vem som fick lägga vantarna på en bil.
Men BMW verkar vara bekanta med bilhandlaren Joakim Walde i Västerås och hans stora passion för racing. Så döm om hans förvåning när telefonen ringde till honom och han erbjöds en av två bilar som var öronmärkta för den svenska marknaden:
– Ja, BMW kontaktade faktiskt mig, jag gillar ju den typen av bilar och att köra på banor. Och den här modellen är den bästa som BMW haft på bankörning på senare tid, säger Joakim Walde.
– Jag har testat den och den är gudomlig. Vi ska faktiskt köra igen i morgon på Gelleråsen.

Se annonsen här

Toppeffekten i turbosexan på 3,0 liter har ökat från 431 hk (på vanliga M4 GTS) till 500 hästkrafter. Vridmomentkurvan har också lyfts, från 550 till 600 Nm. Och med hjälp av en viktbantning på 80 kilo har tiden förbättras från 4,3 till 3,8 sekunder när man kör 0-100 km/h.
Det går att få upp toppfarten över den magiska 300-gränsen till 305 km/h, sen sätter den elektroniska begränsningen in.

Och så måste vi nämna nya turbosystemet med vatteninsprutning. Att blanda el och vatten brukar de flesta tillverkare passa sig för, men BMW ville alltså ge bilen både fler hästkrafter och högre ett vridmoment.
Komprimeringen av luften i turbon ökar temperaturen och den sänks med laddluftkylare, men enligt BMW är det ändå en fördel att komma ner ytterligare en bit med hjälp av vatteninsprutningen.
– Man kan köra bilen en hel dag med bilen så att bromsarna glöder, men motorhuven är ljummen, förklarar Joakim Walde.

Att spruta in vatten var en metod som användes på flygplan under andra världskriget för att tillfälligt kunna öka motoreffekten. Bombplan använde det för att kunna lyfta med sin tunga last och jaktflygplan kunde utnyttja korta stunder av extra motoreffekt när det behövdes.

Viktminskningen på 80 kilo har uppnåtts genom att bl a slänga ut baksätet och installera skalstolar. Motorhuven i kolfiber sparar tre kilo, de keramiska bromsskivorna ytterligare åtta kilo och nya paneler i inredningen hyvlar också av några kilo. Du ser bilder på inredningen i bildspelet ovanför artikeln.

Du beskriver bilen som gudomlig. Men är det den bästa bil som du någonsin kört?
– Roligt att du frågar, för jag gillar hellre den bekvämare 5-serien. Men som en trackday-bil är den här M4 GTS:n otroligt bra, den bästa som BMW skapat för bankörning på senare tid. Den är snabb som fasen och beter sig naturligt, så den är alltså lättkörd för någon som inte har stor erfarenhet på bana, säger Joakim Walde.

– Det är synd att BMW gjort en så liten serie, 200 bilar. Fler borde få chansen att köra, för en sån här fantastisk bil bör användas och inte stoppas undan i ett garage av samlare som vill att bilen ska öka i värde.

Se unika BMW:n här

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com