7 bilköp som berättar Saabs historia

Bilmärket är borta – här är sju modeller som definierat Saab. Köp svensk industrihistoria.

Några Saabbilar kommer aldrig mer att tillverkas, så passa på att köpa Saab innan alla har försvunnit. Vi har tagit ett djupt spadtag i vår bördiga annonsmylla och hittat några riktiga primörer.

Häromdagen rapporterade vi att Nevs till slut släppt Saab-namnet och när biltillverkningen i Trollhättan återupptas under nästa år kommer det inte att ske under några Saabflaggor. Därmed är Saabnamnet dött som bilmärke. Så passa på att köpa ett stycke svensk industrihistoria innan någon annan gör det. Här är några förslag:

1. Saab 96
Svenska Aeroplan Aktiebolaget, eller SAAB, kom på efter kriget att kunderna hade slutat bomba varandra och om Saab ville fortsätta sälja produkter fick de vackert byta inrikning. Sagt och gjort, flygtekniken kom till användning i biltillverkning i stället. Päronhalvan med tvåtaktsmotor hette från början 92 i modellnamn och grundformen skulle leva ända fram till 1980.

2. Saab 99
Sixten Sasons formgivning fann många följare, men Triumphmotorn höll sällan tätt. Saab 99 hade en besvärlig födelse i slutet av sextiotalet. Även om märket ny försökte framstå som normala, med en hyfsat nykter design och en helt vanlig radfyra under huven betraktades Saabägare som lite underliga av sin omvärld – utom i Sverige, där vi är lite underliga till mans.

3. Saab 900
Förnyelsen av Saab 99 kom 1978. Med ny nos och nytt bakparti var Saab 900 egentligen ingenting annat än en ordentligt ansiktslyft 99. Ungefär samtidigt började Saab marknadsföra sina Turbomodeller och fick starkt genomslag som något slags familje-prestanda-märke snarare än auran av skäggig gubbe i keps.

4. Saab 9000
Genom att samarbeta med italienarna Alfa Romeo, Fiat och Lancia kunde lilla Saab utveckla en ny modell som höll världsklass vid premiären 1984. Komfort, utrymmen och prestanda höll god klass, men köparna svek. Saab 9000 var helt enkelt inte tillräckligt konstig för de klassiska Saabkunderna. Efter den missen gjorde Saab allt för att odla sin egen särart i stället.

5. Saab 9-7x
Wallenbergarna släppte Saab till GM i olika omgångar under 90-talet. Snart fick Saab nöja sig med att klistra sina egna emblem på teknik från Opel och jag ska inte tråka ut er med modeller som 900 ”New Generation”, 9-3 och 9-5, utan går rakt på den flagrant omdekalerade Saab 9-7x, som i stort och smått var en Chevrolet Trailblazer. Som bil var den riktigt trevlig, även om Saabandan inte sträckte sig riktigt genom lackens vaxlager.

6. Saab 9-4X
Trailblazer-Saaben gick uppenbarligen hem i stugorna, för Saab följde upp med 9-4X, en Cadillac SRX i ny och rätt piffig skrud. Problemet var bara att när tillverkningen startade 2011 var Saab redan på fallrepet. Innan Victor Muller fick åka hem till Holland igen med svansen mellan benen hann bara 814 st Saab 9-4X tillverkas. Så skynda fynda – vi pratar om en verklig raritet!

7. Nya Saab 9-5
Sade jag att jag inte skulle tråka ut er med Saab 9-5? Förlåt, men modellen som kom 2010 var så lång och så slank att den förtjänar all uppmärksamhet. Här hade faktiskt märkets särart blommat ut i perfektion. Modellens största problem var längden. Med över fem meter mellan kofångarna kunde man knappt få plats med den i ett vanligt parkeringsgarage.

Foto: Saab, respektive bilhandlare
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com