Redaktionen tipsar

"Volvos turbo-klassiker i makalöst fint skick"

Volvo-entusiasten Henrik: Därför säljer jag mina två unika pärlor

De är 35 år gamla, men så fräscha och välbehållna att de ser ut att komma direkt från Volvo-fabriken.
Henrik Alm från Vaggeryd i Småland är stolt över sin Volvo 744 turbo och 244 turbo.
–  Det finns ingen rost på någon bil, och 244:an är extremt välbehållen. Under alla åren har ingen lackerat eller renoverat. Det är helt otroligt, säger Henrik.

Hos Henrik Alm i Vaggeryd står en ytterst välvårdad och stolt Volvo-historia: en 744:a turbo från 1985 och en 244 turbo från 1984. Som två tidskapslar från ett ikoniskt 80-tal när Volvo var den stora, beundrade folkhemsbilen. Och Henrik förknippar förstås bilarna med sin ungdom.
– Kalla mig för volvo-entusiast, för det har jag alltid varit. Och 240 var min favorit, det var den jag växte upp med. Redan som ung grabb drömde jag om det att åka 240 turbo, berättar han.
– Men min första bil är Projekt T-Gul. idag står den bilen på Bilmuseum i Karlskrona efter att tidningen Bilsport köpte den 1985.

Idag har Henrik 12-13 bilar i sitt garage på Götaström Bil. Kanske några för många, enligt Henriks smak, för nu säljer han två av sina pärlor på Bytbil.
– Jag haft bilarna i sju-åtta år, men inser att man kan inte ha allt. Det blir för mycket tillslut. Jag har ju knappt kört dom, det handlar om 100 mil totalt genom åren.
– Så nu känner mig färdig med dom för stunden.

Se annonsen: Volvo 744 turbo från 1985
Se annonsen: Volvo 244 turbo från 1984

Är bilarna verkligen i så bra skick som bilderna visar?
– Ja, det finns ingen rost på någon bil, och 244:an är extrem. Det spelar ingen roll hur mycket du tittar för du kommer inte hitta något, trots att det inte är lackerat eller renoverat på 35 år. Det är helt otroligt. 244:an började sin bana i Norrland, jag åkte dit och köpte den och sen har den mest stått i mitt värmegarage.
– Volvos kvalitet på den tiden har förstås betydelse, men den – och även 744:an – har blivit underedsbehandlade. Båda bilarna luktar till och med fortfarande underredsbehandling. De är i makalöst bra skick.

Dessutom passar Henrik Alm på att skicka ut en fråga till Bytbils läsare:
– Finns det någon 244:a i Sverige som gjort färre mil än min bil? 14 400 mil på drygt 35 år bör ju vara ganska unikt.

Har du redan spekulanter på bilarna?
– Ja, framför allt en schweizisk storsamlare som kanske slår till. Men om affären inte blir av så får bilarna stå, de kostar ju inget. Jag hade bara tänkt göra lite plats i garaget.

Se annonsen: Volvo 744 turbo från 1985

Se annonsen: Volvo 244 turbo från 1984

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com