Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvos nya modell först med Google-systemet

Går över till Android-auto - bilen uppdaterar sig själv

Volvo kastar ut sitt gamla infotainmentsystem i nya elbilen XC40 Electric. I stället är det Android Auto som gör sitt intåg. Bilägarna får tillgång till realtidsuppdaering och en rad inbäddade Google-tjänster och teknik.

Volvo XC40 Electric är intill förväxling lik fossilmodellen, men modellen bjuder i alla fall på en hel del ny teknik under skalet när den presenteras nästa vecka.

Volvo Cars är det första företaget som samarbeter med Google kring integrering av ett Android-drivet infotainmentsystem, med Google Assistant, Google Maps och Google Play Store inbyggt i bilen. Företagen har varit utvecklingspartners de senaste åren.

Det nya Google-systemet som först kommer i XC40 electric som visas nästa vecka har fullständig integration av operativsystemet Android Automotive, Googles Android-plattform med öppen källkod. Systemet erbjuder uppdateringar i realtid av tjänster som Google Maps, Google Assistant och fordonsappar som skapats av den globala utvecklarcommunityn.

Elektriska XC40 är också den första Volvon som kommer att få uppdateringar av mjukvara och operativsystem ”over -the air”*. Helt elektriska XC40 kommer att fortsätta uppdateras, precis som en Tesla.
– Vi ger dig äntligen samma upplevelse i din bil som du är van vid på din telefon, men anpassat för säker interaktion under körning, säger Henrik Green, Chief Technology Officer på Volvo Cars.
– Och genom att införa over-the-air-uppdateringar för allt från underhåll till helt nya funktioner kan bilen hållas lika fräsch som dina andra digitala produkter, alltid med de senaste och bästa funktionerna.

En fördel är att kunderna ska kunna Googles system redan när de köper bilen, i stället för att lära sig ett nytt system.  Tack vare Google Assistant är flera av bilens funktioner röststryrda, som att kontrollera temperaturen, ställa in en destination, lyssna på musik och poddsändningar på appar som Spotify, samt hålla kontakten genom att till exempel skicka meddelanden.

Föraren ska kunna hålla händerna på ratten och blicken på vägen i stället för att pilla med skärmarna. Google Maps kan visa uppdaterad kart- och trafikinformation i realtid för att på så sätt hålla föraren uppdaterade om trafiksituationer längre fram på vägen och proaktivt föreslå alternativa resvägar – eller hitta den närmaste laddstationen under resan.

Samma kartdata kommer att användas för att förbättra funktionerna i XC40:s avancerade förarassistanssystem (ADAS) genom att tillhandahålla viktig information såsom hastighetsbegränsningar och kurvor på vägen till bilen.Volvo Cars fortsätter utveckla egna tjänster som till exempel Volvo On Call med förvärmning av bilen och andra finesser.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com