Redaktionen tipsar

Volvo slutar göra egna diesel- och bensinmotorer

Motortillverkningen läggs i ett nytt separat Geely-bolag

Volvo Cars kommer i framtiden fokusera helt på utveckling elektriska premiumbilar. Bolaget lägger alla sina förbränningsmotorer i ett nytt bolag ihop med Geely.
En epok sedan 1927 går i graven när Volvo nu slutar att själva tillverka sina motorer.
– Hybridbilar behöver de bästa förbränningsmotorerna, kommenterar Volvos vd Håkan Samuelsson.

Sedan 1927 har Volvo tillverkat sina egna förbränningsmotor. I dag byggs en stor del av Volvos motorer i motorfabriken i Skövde. Redan 1927 byggdes den första Volvomotorn på Pentaverken i Skövde. Men nu går en epok i graven när fabriken inte längre kommer att tillhöra Volvo.

Volvo Cars och Geely kommer att slå samman sin befintliga förbränningsmotorverksamhet till en ny fristående verksamhet som blir en ny global leverantör för att försöka utveckla nästa generations förbränningsmotorer och hybrida drivlinor.

Det nya bolaget ska bana vägen för att Volvo Cars helt kan fokusera på utvecklingen av nya elektriska premiumbilar. Volvo Cars ska enligt pressmeddelandet bygga ett helt elektrifierat produktsortiment som en del av företagets ambition att sätta hållbarhet i kärnan i sin verksamhet.

Det nya bolaget ska göra så att teknologiskt avancerade och effektiva förbränningsmotorer och hybridmotorer blir tillgängliga för Geely Auto, Proton, Lotus, LEVC och Lynk & CO. Bolaget ska också kunna leverera till andra bilmärken.

Totalt kommer det nya bolaget att ha 8000 anställda, cirka 3 000 kommer från Volvo Cars och cirka 5 000 anställda från Geelys förbränningsmotorverksamhet inklusive forskning och utveckling. Inga personalminskningar väntas.

Volvo Cars ser elektrifieringen av fordonsindustrin som en gradvis process, och kommer både att erbjuda hybriddrivlinor och helt elektriska alternativ.
– Hybridbilar behöver de bästa förbränningsmotorerna. Den nya enheten kommer att ha resurser, omfattning och expertis för att utveckla dessa drivlinor kostnadseffektivt, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd.

Det nya bolaget ska nu godkännas av myndigheter och fackföreningar.

– Även om vi planerar för att hälften av försäljningen 2025 kommer att utgöras av rena elbilar, så betyder det samtidigt att den andra hälften kommer att utgöras av hybrider, då behövs bra förbränningsmotorer.När det gäller förbränningsmotorer kostar de mycket att utveckla och dessa kostnader kommer att öka när det kommer nya emissionskrav och regler. Samtidigt kommer volymerna totalt sett inte att öka. Då år det rätt att konsolidera detta inom gruppen. Och då behöver inte kostnaderna för utveckling av förbränningsmotorer konkurrera med elbilsutvecklingen inom Volvo Cars, säger Stefan Elfström, presschef för Volvo till GP.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com