Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volvo om anklagelserna: Vi har aldrig fuskat

Volvo nekar till anklagelserna om att ha avgasfuskat med förra XC60.
Den tyska miljöorganisationen DUH hävdar att XC60 D3 2,0 släpper ut 12 gånger för mycket kväveoxid i kalla temperaturer.
– Volvo Cars har aldrig använt några former av manipulation av tester, säger den svenska biltillverkaren i ett uttalande.

Den senaste tiden har flera nya tillverkare och bilmodeller pekats ut för dieselfusk. Senast i raden är svenska Volvo Cars som nu anklagas för utsläppsfusk av tyska miljöorganisationen DUH:

Enligt DUH, som gjort egna tester, har Volvo fyra gånger högre utsläpp än tillåtet i temperaturer mellan 9 och 22 grader. Vi minusgrader har XC60 D3 12 gånger högre halt av kväveoxider jämfört med gränsvärdet för Euro 5.

– Fordon med så höga verkliga utsläpp kan inte tillåtas få fortsätta smutsa ner luften i våra innerstadsområden, säger DUH-direktören Jürgen Resch till nyhetsbyrån AFP.

Volvo förnekar dock bestämt att någon manipulation skulle ha skett. Det är inte första gången Volvo har anklagats och Volvo har hela tiden nekat till att något fusk skulle ha förekommit.

– Vi känner inte till vilka förhållanden som gällde under det aktuella testet och kan därför inte kommentera resultatet. Dock skiljer sig alltid testresultat åt beroende faktorer så som hastighet, last och väderförhållanden. Alla våra bilar är dock testade, certifierade och godkända enligt gällande regelverk och tekniken som används för avgasrening är standard i industrin och väl kända för myndigheter. Volvo Cars har aldrig använt några former av manipulation av tester, uppger Volvo i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån TT.

Enligt tyska tidningen Automobilvoche bestrider inte Volvo att avgasreningen ändras vid lägre temperaturer. Men åberopar undantag för att skydda motorn och andra komponenter, och att det inte är en olaglig åtgärd, utan en vanlig åtgärd för att skydda förbränningsmotorer. Även andra tillverkare uppges använda termiska fönster för att skydda motorerna under kalla dagar.

Lagen föreskriver också uttryckligen detta, till exempel för att förhindra skador orsakade av isbildning i motorrummet.

EU-lagar föreskriver faktiskt att motorn ska skydda, men det är omstritt när det tekniskt sett är nödvändigt. Detta kommer att klargöras i en kommande dom från EU-domstolen.

 

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com