Redaktionen tipsar

Volkswagens löfte: Första helt CO2-fria elbilen

Nya ID.3 ska inte lämna några CO2-avtryck alls i tillverkningen

BERLIN. Den första helt koldioxidfria elbilen – lovar Volkswagen. 400 000 kr kostar introduktionsversionen av ID.3.  Men kunderna måste vänta över ett år på bilen – och bara en procent av Volkswagen-gruppens produktion består av ”folkeblien”. – Vi vill demokratisera e-mobilitet. Det här är elbilarnas Golf, säger Jürgen Stackmann, marknadschef för Volkswagen.

LÄS MER OM VOLKSWAGENS 20 NYA EILBILAR HÄR

I dag öppnade Volkswagen upp för reservationer av nya elbilen ID.3 och presenterade nya bilder och mer detaljer för journalister som flugits in till Berlin.

ID.3 beskrivs av toppdirektören Jürgen Stackmann som revolutionerande för företaget. Bilen ska göra elbilen tillgänglig för alla och påstås levereras till kunderna utan att ha lämnat någon ny C02 efter sig i jordatmosfären. Hur Volkswagen ska åstadkomma det ville inte Stackmann svara på exakt.

– En rad saker. Det kan handla om att hålla kvar CO2 på jordytan, men också att till exempel plantera träd, säger han.

Bilen heter ID.3 för att den är lika revolutionerande för företaget och kunderna som Bubblan och Golf.

En reservation av bilen kostar 10 000 kronor och bilen lanseras först i en begränsad upplaga kallad ID.3 1ST som kostar omkring 400 000 kronor före miljöpremier. Bilen är begränsad till 30 000 exemplar och har en räckvidd på 42 mil.
Bilen lanseras samtidigt i 29 europeiska länder, och Volkswagen beräknar att den ska sälja i cirka 100 000 exemplar per år i genomsnitt. Det betyder att bara var 100:e bil i Volkswagen-koncernen blir en ID.3. Mycket skrik för lite ull?

– Vi har sagt att vi vill demokratisera elbilsmarkanden, och vi menar allvar med det. Redan år 2025 räknar vi med att sälja en miljon elbilar inom koncernen, säger Jürgen Stackmann.

ID.3 ska vara elbilarnas motsvarighet till Volkswagen Golf. Men till skillnad mot Golfen blir den bakhjulsdriven. Köparna kommer att kunna välja på tre olika batterier med räckvidd på 33, 42 och 55 mil enligt WLTP-normen. Den helt färdiga bilen visas på Frankfurtsalongen i höst.
Volkswagen uppger att ägande-kostnaderna för bilen kommer att vara 30 procent lägre än för en motsvarande bil med förbränningsmotor.

När det gäller de tekniska detaljerna får bilen bland annat innovationer som Heads up med augmented reality-teknik. Volkswagen uppger också att bilen blir tvåfärgad och får smarta strålkastare.  Alla ID-bilar får snabbladdning. De kan snabbladdas på 30 minuter och tar sig 26 mil på en sådan laddning. Dessutom utlovas att bilen ska vara riktigt rolig att köra, och strålkastarna välkomnar dig med ett leende. Den ska vara som en kompis i din vardag.
Efter att ha gjort en reservation av bilen kommer den bindande beställningen att kunna göras i april 2020. Då blir också en billigare version för cirka 300 000 kr med 33 mils räckvidd tillgänglig. Leveranser startar sommaren 2020.

Den kanske största nyheten är ändå att Volkswagen säger sig ha den första helt koldioxidfria elibilen – så länge den laddas med ren el. Enligt Jürgen Stackmann kommer ID.3 att tillverkas helt utan nettoutsläpp av CO2. Hur det går till preciseras inte i detalj. Men förutom att fabrikerna ska drivas av miljövänlig CO2-fri elektricitet ska Volkswagen kompensera med att göra åtgärder för delar av bilen som orsakar CO2-utsläpp, till exempel batteriet.

– Kompaktbilar är vår hemmaplan, och vi vill positionera den som elbilarnas Golf, bilen alla vill slå. Vi är enormt stolta över bilen, och den är fantastisk att köra, och sexig och rolig, säger Stackmann.

Volkswagen känner sig säkra på att elektrifiering är framtidens lösning för att skapa CO2-neutral mobilitet:

Det finns andra tekniker, men vi tror på elbilar, bränsleceller är en intressant teknik som vi följer. Men den enda skalbara tekniken vi ser som kan få ner CO2-avtrycken är elbilar, så vi satsar på det här. Vi har börjat förflytta saker, det är  den enda relevanta tekniken för nästa årtionde, om än inte den enda.  Våra koldioxidavtryck är inte där de borde vara, den enda framkomliga vägen att nå under EU-normen på 95 gram är elektrisk mobilitet. Vi har lagt våra kort och vi satsar på elektricitet.

Fakta i punktform om Volkswagen ID.3

Efter ID.3 kommer fler versioner, både större och mindre modeller

Introduktionseditionen kommer att kosta under 40 000 euro för en räckvidd på 42 mil.

Kommer att levereras helt utan koldioxid-avtryck, lovar Volkswagen.

Tillverkas med endast grön energi.

Ett års fri laddning på publika laddstationer för introduktionsversionen.

Tre batteristorlekar: 45 kWh, 58 kWh, 77 kWh.

Reservationer startar i 29 europeiska länder.

De viktigaste marknader är Norge, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Storbritannien och Österrike.

I genomsnitt ska 100 000 bilar levereras per år till kunder.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com