Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Volkswagen visar framtidens hantverkarbil

I.D. Buzz Cargo tycks vara väldigt nära produktion.

Med I.D. Buzz Cargo vill Volkswagen locka hantverkare med elbilstycke. Än så länge är den bara ett koncept, men den tycks vara förvånansvärt produktionsfärdig.

I fjol, på bilsalongen i Detroit, presenterade Volkswagen sin eldrivna konceptbil I.D. Buzz, en slags andlig arvtagare till forna tiders Typ 2. Folkabussen, alltså, som vi känner den. Skillnaden mellan buss och Buzz är förstås att de tillhör olika århundranden och den senare är en föraning om vad som komma skall i form av Volkswagens I.D.-familj, renodlade elbilar som baseras på en ny, gemensam plattform.

Nu får vi också se hantverkarfavoriten i familjen. I.D. Buzz Cargo är en skåpbil i konceptform, men för att vara en konceptbil tycks den vara förvånansvärt produktionsfärdig. Volkswagen säger att den är 505 centimeter lång, har tre säten där fram och lastar 800 kilo, siffror som inte tycks vara tagna ur luften – vilket man annars brukar göra när man ska fantisera fram vad en konceptbil klarar av. Till och med fälgarna är nästan normala: med 20 tums diameter är de två tum mindre än vad de var när I.D. Buzz ställdes ut i Detroit.

Duger knappt till skottkärran.

Vidare ska man kunna välja mellan olika batteripaket beroende på hur lång räckvidd man vill ha, från 48 kilowattimmar som ska räcka till 33 mils WLTP-körning, upp till maffiga 111 kilowattimmar och 55 mils räckvidd. Det bästa av allt är att man kan använda batterikraften åt sina verktyg också, Buzz Cargo har gott om 230-voltsuttag säkrade med tolv ampere.

Motor? 204 hästkrafter, och det ska gå att få sin Buzz Cargo med fyrhjulsdrift. Toppfarten är begränsad till 160 kilometer per timme. Volkswagen säger ingenting om att Buzz Cargo skulle gå i produktion, men med tanke på att man lovat sätta den vanliga Buzz i produktion och att alla siffror verkar så väldigt färdiga vore det väl underligt om man inte gjorde så. Men kanske kommer den inte få solpaneler på taket – den var väl den enda konceptunderliga egenheten med I.D. Buzz Cargo.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com