Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Video: Två Koenigsegg Jesko testas på flygfältet

Sladdar runt och testar accelerationen

Större
Stäng
  • Foto: Koenigsegg/Facebook
    Foto: Koenigsegg/Facebook
  • Foto: Koenigsegg/Facebook

Vad gör man om man har en supersportbil och det är fint väder? Man utför utvecklingsarbete såklart, och har dessutom lite roligt under tiden.

Bytbil har tidigare skrivit om Koenigsegg Jesko som lanserades 2019, och som såldes slut på två veckor. Året efter kom de med en värstingversion: Jesko Absolut, som kommer vara den snabbaste bilen någonsin från biltillverkaren. Det har även producerats minst sagt unika exemplar av modellen, bland annat en Jesko som är klädd i kolfiber och guldflingor: Jesko Odin. 

Men bara för att man har tillverkats en väldigt framgångsrik modell betyder det inte att utvecklingsarbete fortsätter. Nu har Koenigsegg släppt en video på sin Facebooksida där två Jesko-prototyper testar, eller testleker på flygfältet utanför Ängelholm. Det ser ut som att bilarna har mer roligt än att något riktigt utvecklingsarbete genomförs. Tror dock att de flesta skulle göra samma sak om man fick chansen. 

LÄS MER: Nu har du chansen att äga en Koenigsegg från 2008 med manuell växellåda

Jesko är uppkallad efter Christian Koenigseggs pappa och den reviderade versionen har en femliters V8-motor med dubbelturbo. Den kan generera upp till 1 600 hästkrafter på E85 med ett vridmoment på 1 500 Nm. På vanlig bensin kan den ändå generera upp till 1 280 hästkrafter. Motorn går ihop med en ny Light Speed växellåda som gör att föraren omedelbart kan välja den växel som ger bilen bäst acceleration. 

Allt som allt kommer 125 exemplar av Jesko byggas. Men som sagt, de är slutsålda sedan länge, och de är inte billiga. Prislappen kan hoppa upp till strax under 40 miljoner kronor. 

LÄS ÄVEN: Nu kan du få Koenigsegg Jesko i miniformat

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com