Redaktionen tipsar

Test: Familjehybriden för en rimlig slant

Nu släpper Kia kombimodellen Ceed som laddhybrid

En familjekombi eller en prisvärd tjänstebil? Kanske båda delarna.
Bytbil har testat nya Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid – och gissar att den kan bli en svensk storsäljare.

Siffror ljuger ju inte, så det är dags för konkurrenter att ta sydkoreanska uppstickaren på allvar. Från att knappt ha funnits på marknaden för drygt tio år sedan har man i dag en marknadsandel på 10,8 procent i Sverige.
Kalla det för framgångssaga där de enklaste förklaringarna är att man inte krånglar till det i valet för konsumenterna, att man erbjuder sju års nybilsgaranti och att bilarna faktiskt ser bra ut – och håller bra kvalitet.
Sydkoreanerna ser Sverige som en av sina viktigaste marknader, så man sneglar begripligt nog mycket på våra speciella behov och preferenser innan man lanserar sina bilar. Och vilka är våra behov då? En ekonomisk kombi, såklart. En stor men bränslesnål bil där man kan packa in hela familjen och halva bohaget, storhandla på Ikea och sen åka iväg på skidsemestern.

Drivlinan i nya Kia Ceed SW Plug-In Hybrid ger totalt 141 hästkrafter och 265 Nm som via en sexväxlad dubbelkopplingslåda driver framhjulen. Till elmotorn hör ett batteri med en kapacitet på 8,9 kWh.
Om man har möjligheten att ladda bilen hemma och kanske även på jobbet är laddhybriden rena drömmen för den ekonomiska och miljömedvetna tjänstebilsföraren. Du kommer behöva tanka den ytterst sällan och förmånsvärdet blir väldigt lågt. Men Ceed bör passa även privatförare med tanke på storleken och priset  – att kunna köra fram och tillbaka till jobbet samt samtidigt hinna med lite småärenden bör inte vara några problem med tanke på räckvidden och det pålitliga batteriet.

När Teknikens Värld nyligen testade räckvidden på marknadens laddhybrider stack Kia (och koncernsystern Hyundai) ut lite extra.
Kia Optima Sportswagon Plug-In Hybrid var den modell som imponerade mest med 5,9 mils körning på el innan batteriet var tomt. Kia Niro Plug-In Hybrid imponerade också.
Och när Bytbil provkörde nya Ceed Plug-In Hybrid för någon vecka sedan höll sig batteriet på den utlovade räckvidden, ca fem mil. Så någon form av trick har har utvecklingscentret i Seoul lyckats åstadkomma med sina batteripaket jämfört med många andra bilmärken.

Bagageutrymmet på 437 liter betyder att många matkassar får plats, även om storasyskonet Optimas utrymme är ännu större. Men då kommer vi till ekonomi och här är nya Ceed ganska svårslagen.
En standardutrustad Ceed Plug-In Hybrid kostar cirka 300 000 efter klimatbonuspremien på 39 291 kronor. Det är 100 000 kr mindre än Optima och ett attraktivt pris jämfört med andra konkurrenter i Golf-klassen.

Känslan efter en dags test? Att Ceed är pålitlig och praktisk, genomtänkt av ingenjörerna och lätt att förstå sig på (enkla reglage, inte för mycket onödig lull-lull) en snäll och beskedlig och logisk kärra som gör jobbet. Och faktiskt känns det som att batteriets extra 100 kilo gör fjädringen och köregenskaperna lite bättre (även om batteriet har tagit en del av lastutrymmet).

Köpa
++++
En bensinsnål crossover till ett bra pris. Introduktionspriset för Kia Ceed Sportswagon Plug-In Hybrid är knappt 340 000 för kombin i utförandet Advance före klimatbonusavdrag på drygt 39 000 kronor. Advance Plus kostar knappt 358 000 kr och toppversionen Advance Plus 2 knappt 388 000 kr.

Äga
++++
Ganska låga ägandekostnader när det kommer till skatt, försäkring och service. Det är svårt att sia om värdeminskningen, men en plug-in-hybrid med sju års nybilsgaranti är ganska attraktiv på begagnatmarknaden.

Köra
+++
Du skaffar inte den här bilen för att få en körupplevelse eller för att dra ifrån andra bilar vid grönt ljus. Vi kan istället konstatera att det här är en lättkörd, logisk bil som faktiskt fått ett designlyft.
Men 141 hästkrafter och 265 newtonmeter duger bra för att ta dig fram snabbt på motorvägarna.

Säkerhet
+++++
Testad av Euro Ncap med högsta betyg. Säkerhetsutrustningen är tämligen omfattande och som standard (Advance) ingår bland annat autobroms med skydd för fotgängare och cyklister samt aktivt filkörningssystem och fillhållningsassistans.

Miljö
++++
Om du kan hålla dig till fem mils körning på grön el så blir det högsta miljöbetyget. Enligt WLTP-körcykeln är bränsleförbrukningen 1,3 liter/100 km vid blandad körning och CO2-utsläppet 29 gram/km.

Komfort
++++
Riktigt bra: sköna stolar, bra sikt och en enkel, logisk instrumentpanel med en modern känsla. Där bak är det aningen tajt med benutrymme för personer över 1,90 meter, men det går att leva med.

Utrymmen
+++
437 liters bagageutrymme är väl med tvekan godkänt i en kombi, men med den tredelade (40/20/40) baksätesryggen nedfälld ryms upp till 1 506 liter (i Acvance Plus-versionen).
Finns även en lucka under lastrumsgolvet för förvaring av bland annat laddkablar.

Helheten
++++
En lagom stark motor för vardagskörning, plats för familj och mycket bagage. Priset efter klimatbonusavdrag och den totala bränsleekonomin drar upp betyget.

Hitta Kia Ceed här

Lars Östling
lars.ostling@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com