Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Svenske Olas förlust: 17 miljarder

Miljardsmäll för nye Mercedesbossens första kvartal

Vilken mardrömsstart för svenske Ola Källenius. Hans första kvartalsrapport för Daimler / Mercedes slutade med en förlust på 17 miljarder kronor. Nu tvingas svensken som ärvt förlusten att påbörja ett stort sparpaket.

I maj tog svenske Ola Källenius över som vd för Daimler, koncernen bakom Mercedes, efter tysken Dieter Zetsche. Och ekonomin som Ola fick ärva från tysken verkar ha varit i sämre skick än förväntat. Årets andra kvartal slutade med en brakförlust på 17 miljarder kronor. En stor del av förlusten beror på engångsposter som återkallelser av bilar för defekta krockkuddar från japanska Takata samt dieselskandalen.

Ändå tvingas Källenius nu inrätta stora sparpaket för att komma tillrätta med kostnadsläget. Mer broms än gas alltså, för svensken. I början av juli gick Daimler ut med en vinstvarning.

Ola Källenius har fler problem att brottas med. Troligen måste ett stort antal bilar återkallas i Tyskland och USA på grund av utsläppsproblem. Dessutom ligger Mercedes tillsammans med Volvo i absoluta bottenligan i Europa när det kommer till CO2-utsläpp, något som kan ge dryga EU-böter från 2021.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com