Redaktionen tipsar

Släpp Amazonerna loss – det är vår

Fem fina klassiker på Blocket just nu

Nu är våren här – då släpps bilklassikerna ut.
Lagom till soligt väder och mysig körning på landsvägar säljs just nu fem Volvo Amazoner på Blocket.

Volvo Amazon har en plats i den svenska folksjälen. Under de 14 Amazonåren mellan 1956 och 1970 såldes det 297 000 exemplar bara i Sverige. Det sägs att 15 000 fortfarande rullar.
Priset för de första Amazonerna var 12 600 kronor. Nästan alla köpare ville ha sin Amazon i två färger och bilarna gick att få i svart med ljusgrått tak, rött med ljusgrått tak och ljusgrå med svart tak.
Med tiden kom nya enfärgade bilar och förbättrad prestanda, vem minns inte trepunktsbältena som satte en ny säkerhetsstandard i världen?

Någon som undrar över namnet ”Amazon”?
Det hade valts med stor omsorg som kontrast till det starkt maskulint klingande Volvo. Krigarkvinnorna i den grekiska mytologin ansågs ge de rätta associationerna men det väl valda namnet, som senare justerades till Amazon med ”z” för bättre gångbarhet internationellt,.

Fem fina Volvo Amazon är ute till försäljning på blocket just nu, lagom till soligt väder och mysig körning på landsvägar.
Vi har lagt bilarna i åldersordning:

 

1961
Pris: 27 500 kr

Behöver lite rostlagning. Saker som är åtgärdade: Nytt batteri, vattenpump och nya stift, tändkablar, fördelare, rotor och bytt kyl.
Årsmodellen -61 innebar att nya växellådor med överväxel infördes vilket hjälpte till att sänka bränsleförbrukningen.

Se annonsen här

 

1962
Pris: 55 000 kr

Samma ägare sen tidigt 90-tal. Bilen renoverades då och lackades. I stort sett i original och i riktigt bra skick trots 19 000 mil på vägarna – och bilen har körts varje sommar. Ägaren har bytt mycket delar under åren.
1962 var ett nyhetsrikt modellår som startade i augusti 1961 med introduktionen av trimvänliga och helt nykonstruerade B18-motorn i Amazon (först lanserad i nya P1800, maj -61). Dessutom fick bilen 12V elsystem, nytt helljus och större grill med B18-emblem och glesare galler.

Se annonsen här

 

1967
Pris: 119 000 kr

Ett fint svensksålt exemplar från 1967 som är nybesiktad utan anmärkning. Skattebefriad och även besiktningsbefriad för all framtid.
Bilen är omlackerad för ett antal år sedan.
Utrustad med dragkrok och Volvo originalradio och även ett retro takräcke .Bilen går perfekt i motor koppling och växellåda.

Se annonsen här

 

1968
Pris: 25 000 kr

En bra B20-motor och överväxellåda. Rost på ”de vanliga ställena”.
Modellåret -68 präglades av säkerhetsförbättringar som delad rattstång, säkerhetsratt, antireflexbehandlade torkararmar och vindruteram, bromsservo som standard, säkrare dörrlås och inredningsdetaljer som rundare reglage och beslag.

Se annonsen här

 

1969
Pris: 65 000 kr

Säljaren menar att bruksskicket är bra, dock med lite rost och utrymme för förbättringar. ”Men duger fint om man håller efter den”.
Årsmodellens stora nyhet var den nya B20-motorn som även infördes i 140-serien. Jämfört med B18 har den större cylindrar, förstärkt motorblock och ett väsentligt bättre vridmoment.

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com