Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så väljer du miljöbil

Oavsett val får det konsekvenser.

Olika tekniska lösningar har sina för- och nackdelar. Så välj med omsorg när du köper bil.

Livets alla val är aldrig så enkla som vissa vill få oss att tro. Ena dagen ger mjölk starka ben, andra dagen leder det till hjärtinfarkt. Antibiotika utrotade smittkoppor, men överkonsumtion leder till resistens. Och nyss kunde man köpa miljöklassade dieselbilar, men nu vill politiker helst att vi låter dem stå.

Det får naturligtvis effekter. Så sent som i går rapporterade Sveriges Radio att försäljningen av dieselbilar sjunker, delvis till följd av en onyanserad debatt. I alla fall om man får tro Martin Sköld som är docent och fordonsexpert vid Handelshögskolan. Till SR säger han att ”diesel får en väldigt negativ klang för att gamla dieselbilar inte har varit särskilt miljövänliga, så man ser inte skillnaden på en ny eller gammal bil. Den nya är inte alls lika utsläppsnegativ.” Framför allt gäller det utsläppen av kväveoxider, som inverkar menligt på lokalmiljön. Utsläppen av växthusgasen koldioxid är däremot direkt kopplade till hur mycket dieselolja man eldar upp och kan inte motas med avgasreningsåtgärder.


Läs mer: Förbränningsmotorn död om åtta år?


Samtidigt kommer nya siffror från Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet som visar att transportnäringens utsläpp av koldioxid minskade med 3,5 procent i fjol, mycket tack vare en ökad användning av biodieselbränslet HVO. Faktiskt pekar de också på att utsläppen av koldioxid, som bidrar till växthuseffekten, har kapats med närmare tre fjärdedelar sedan 1972.

Men – det finns alltid ett men – HVO är i sig inte okontroversiellt. Vissa leverantörer framställer HVO ur tallolja och det gör alla glada. Men andra använder restprodukter från tillverkning av palmolja, vilket sägs bidra till skövling av Sydostasiens regnskogar. Lantbrukets affärstidning ATL rapporterar att miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och Greenpeace hävdar att palmoljebaserad diesel har tre gånger så stor klimatpåverkan än vanlig fossil dieselolja.

Och det gör orangutangerna sura.

Inte heller är det glasklart att en elbil skulle vara ett bättre val. För normalbilisten kommer en elbil, sannolikt, att släppa ut mindre koldioxid under bilens livscykel än en dieselbil som drivs av fossilt bränsle, enligt en analys av livscykelutsläppen för fordon som utförs av VUB-universitetet i Bryssel.

Men det betyder inte att utsläppen är obefintliga. Vi har tidigare rapporterat om att batteritillverkning släpper ut stora mängder koldioxid och tidningen Washington Post har i en serie artiklar belyst vilka effekter brytningen av kobolt i Kongo, litium i Sydamerika och grafit i Kina får på miljön och lokalbefolkningen. Det är ingen upplyftande läsning.


Läs mer: Öl kan säkra elbilens framtid


Det finns förstås fler alternativ. Att fortsätta tanka bensin, som vi gjorde innan alla skulle ha dieselbilar, är inget gångbart alternativ i längden eftersom det också är ett fossilt bränsle. Men kanske kan utvecklingen av nya biobränslen ersätta den gamla sortens bensin, bränslen som utvinns ur alger och annan biomassa som hämtas från annars icke odlingsbar mark. Det har annars varit etanolens största problem: att den konkurrerat ut maten från våra åkrar. Biobränslen till bensinmotorer är kanske ett av våra allra mest gångbara alternativ för framtiden, men också det som får minst utrymme i debatten.

Fordonsgas kan också vara ett intressant alternativ, särskilt om man har möjlighet att tanka biogas. Annars får man tanka naturgas, som är ett fossilt bränsle och bidrar därmed till växthuseffekten på samma sätt som bensin och dieselolja. Gas kräver också speciell utrustning för tankning och lagring och levererar lägre effekt än de flesta andra bränslen. Därför lämpar det sig sannolikt bäst för kommersiell trafik i storstadsområden, där infrastrukturen för biogas är utbyggd.

Eller om man har en egen källa.

Och kanske behöver elbilar inte dras med problematiska batterier, om man kan ersätta energilagringen med kondensatorer eller använda vätgas för att producera elektricitet i bränsleceller. Samtidigt: kondensatorer är inte särskilt bra på att behålla energin några längre stunder och vätgas kräver i sig enorma mängder elektricitet för att spjälkas fram ur havsvatten. Och elektricitet framställs inte alltid av sol, vind och vatten. Hur var det nu, livets alla val är aldrig så enkla som vissa vill få oss att tro.

Den miljödrivna motororganisationen Gröna Bilister håller inte med utan avser helt sonika att utse en Miljöbästa Bil 2018. Kraven är enkla: den ska vara fossiloberoende, energieffektiv och säker. Utifrån de kriterierna har man vaskat fram en lista på 40 bilmodeller som uppfyller kraven – enligt Gröna Bilister i alla fall, det tål förstås att diskuteras hur energieffektiv en stor suv kan vara – och som saluförs på den svenska marknaden i dag. Är man ute efter att köpa en ny bil som är just ”fossiloberoende, energieffektiv och säker” är den kanske inte så dum att kasta ett öga på:

Elbilar
Hyundai Ioniq electric
Nissan Leaf 
Renault Zoe 
Tesla Model S 75D/100D (4WD) 
Tesla Model X 75D/100D (4WD) 
Volkswagen e-Golf
Volkswagen e-up!

Laddhybrider
Audi A3 e-tron 
Audi Q7 e-tron (4WD) 
BMW 530e iPerformance 
Hyundai Ioniq GDI plug-in 
Kia Niro Plug-In Hybrid 
Kia Optima Plug-In Hybrid 
Land Rover Range Rover P400e (4WD) 
Mitsubishi Outlander PHEV (4WD) 
Toyota Prius Plug-in HSD
Volkswagen Golf GTE 
Volkswagen Passat GTE 
Volvo S90/V90 T8 Twin Engine (4WD)

Vätgasbilar
Hyundai ix35 Fuel Cell
Toyota Mirai

Etanolbilar
Volkswagen Golf TSI 125 MultiFuel

Fordonsgasbilar
Audi A3 TFSI g-tron 
Audi A4 TFSI g-tron 
Audi A5 TFSI g-tron 
Ford Focus EcoBoost Biogas 
Opel Astra CNG ECOTEC 
Opel Zafira CNG Turbo 
SEAT Ibiza TGI CNG 
SEAT Leon TGI CNG 
SEAT Mii Ecofuel CNG 
Skoda Octavia G-TEC 
Suzuki Ignis AllGrip 4×4 CNG (4WD)
Suzuki S-Cross AllGrip 4×4 CNG (4WD) 
Suzuki Vitara S AllGrip 4×4 CNG (4WD) 
Volkswagen Golf TGI BlueMotion 
Volkswagen Polo TGI BlueMotion
Volvo V60 Classic T5 Bi-Fuel

Man kan se den som en nästan komplett lista över nya bilar som drivs på någonting annat än bara bensin eller diesel. Men kom ihåg, oavsett hur du gör kommer ditt val att påverka miljön på ett eller annat sätt. Välj därför en bil som passar dina behov och – om du bryr dig om den där jorden vi ärvde – vars miljöpåverkan blir så liten som möjligt när du använder den på det sätt som just du gör.

Och ät dina grönsaker.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com