Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så långt måste Polestar 2 köras för att ta igen utsläppen på XC40

"Vi måste vara ärliga, även om det är svår läsning"

Polestar 2 lämnar fabriken med ett sammanlagt koldioxidavtryck på 26 ton, vilket är nästan dubbelt så mycket som för en Volvo XC40.
Minst 5 000 mil måste köras för att elbilens koldioxidavtryck ska bli mindre i det långa loppet. Men med global elmix krävs över 12 000 mil.

Siffrorna ovan kommer från Polestar själva.

Den svenska elbilstillverkaren menar att det är dags för bilindustrin att bli mer transparent om sin miljöpåverkan. Samtidigt presenterar Polestar ett ärligt exempel på hur stort koldioxidavtryck det blir från att producera en Polestar 2 – och således när brytpunkten blir mot Volvo XC40, som har en förbränningsmotor.

– Biltillverkare har tidigare inte varit helt tydliga med sina konsumenter om produkternas miljöpåverkan. Det är inte tillräckligt bra. Vi måste vara ärliga, även om det är svår läsning, säger Thomas Ingenlath, VD för Polestar i ett pressmeddelande.

Den egna analysen visar att nya Polestar 2 lämnar fabriken med ett sammanlagt koldioxidavtryck på 26 ton. En jämförelse görs med syskonmärket Volvo och deras XC40. Den bilen lämnar ett koldioxidavtryck på 14 ton vid tillverkningen – alltså nästan hälften av Polestar 2.

I sin egna uträkning använder sig Polestar av CO2e (koldioxidekvivalent) vilket är en term för att beskriva olika växthusgaser i en gemensam enhet. Under Volvo XC40:s användningsfas, som drivs på fossilt bränsle, sker 41 ton CO2e-utsläpp. Siffran för Polestar 2 med global elmix är 23 ton, med europeisk elmix 15 ton och med vindkraft blott 0,4 ton.

Så småningom under en elbils livslängd sker en brytpunkt då en bil med förbränningsmotor över tid har en större klimatpåverkan. När Volvo XC40 ställs mot Polestar 2 överträffar fossila bränslen elbilen i totala CO2e-utsläpp efter 5 000 mils körning förutsatt att elbilbilen laddas med grön energi. Med europeisk elmix sker istället brytpunkten vid 7 800 mil och global elmix vid 11 200 mil.

– Meddelandet är tydligt. Elbilar erbjuder en väg till klimatneutralitet och vi kommer att använda insikterna från denna rapport för att nå det målet, säger Thomas Ingenlath.

Överlag menar Polestar att bristen på öppenhet i bilbranschen är oroande. För konsumenter är det omöjligt att jämföra klimatpåverkan från olika bilar, menar de. Den egna genomgången är nog att betrakta lika mycket som en passning som att man föregår med gott exempel.

En för Polestar viktig fråga är att det finns många olika beräkningar som används för livscykelanalyser av olika biltillverkare.

– Fragmentering leder bara till förvirring. Biltillverkarna måste samlas och vara mer transparenta. Vad vi på Polestar vill förmedla är att vi som bransch kan hjälpa konsumenter att göra rätt val, säger Fredrika Klarén, hållbarhetschef på Polestar.

Hela Polestars rapport hittas här.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com