Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så kom miljözonerna till

Splittrade åsikter och varierande önskemål.

Beslutet om miljözoner har föregåtts av en hård debatt. Här är några av rösterna före och efter regeringens besked.

I dag på förmiddagen höll regeringen en presskonferens och presenterade de regler som ska gälla för införande av miljözoner i kommunerna från och med 2020. Reglerna baserar sig på ett förslag som Transportstyrelsen tog fram på regeringens uppdrag 2016 och sätter upp hårda krav på vilka som får passera zongränserna.

För att få köra i de nya miljözonerna måste din bil ha klassats enligt EU:s Euro 5 eller Euro 6-regler och för att få tillträde till den allra heligaste, så kallade tredje miljözonen behöver din bil drivas på el, av bränsleceller, vara en Euro 6-klassad laddhybrid eller vara ett Euro 6-klassat gasfordon. Bensin- eller dieselbilar göre sig icke besvär.


Läs mer: Så blir miljözonerna i Stockholm


Att det skulle bli så har inte varit självklart. Transportstyrelsens förslag var tämligen radikalt och sent som i går rapporterade Sveriges Television att reglerna väntades bli betydligt mjukare: dieselbilar som tillverkats 2006 eller senare skulle tillåtas. Bensinbilar nämnde man inte överhuvudtaget. Så blev det alltså inte och det är en fjäder i hatten för Miljöpartiet.

Enligt SVT hade Socialdemokraterna nämligen velat vänta med beslutet till efter valet, för att inte stöta sig med de 1,3 miljoner bilister som i dag kör den typ av bil som kommer att förbjudas, väljare som köpt dieselbil när de var subventionerade som miljöbilar.

På en punkt har dock regeringen mjukat upp förslaget. Kravet på att dieselbilar måste uppfylla Euro 6 kommer inte att införas i den andra miljözonen förrän i juli 2022, vilket ger ägarna tid på sig att reagera.

Men det är inte bara regeringen som har varit splittrad i frågan. Reaktionerna från oppositionen spretar, där Stockholms centerpartister jublar och önskar sig ännu fler åtgärder för att ställa om till utsläppsfri trafik. Men Moderaterna håller inte med, utan ser miljözonerna som ett hårt slag mot bilisterna, särskilt de som blivit rekommenderade att köpa en miljöklassad dieselbil av det slag som kommer att stängas ute och kritiserar det faktum att man inte fokuserar på de faktiska utsläppen utan på vilken typ av teknik som tillåts respektive portas. Liberalerna ställer sig någonstans mitt emellan och säger sig vara försiktigt positiva, men att utformning och införande måste ske på ett sätt som ger medborgare en rimlig chans att ställa om.

Från remissinstansernas svar på Transportstyrelsens förslag vet vi också var kommuner och organisationer ställt sig i frågan. I huvudsak svarar de som man kan förvänta sig. Gröna Bilister har uttryckt sig gillande och även bedömt att det finns en stor acceptans för förslaget hos allmänheten, medan Motormännen sparkat bakut och frågat sig varför man inte utrett de privat- och samhällsekonomiska konsekvenserna av att stänga stadskärnorna för en stor del av trafiken.

Bil Sweden ville se teknikneutrala urvalsgrunder, alltså bestämmelser som är baserade på vad fordonen släpper ut snarare än vilket bränsle de drivs av, och MRF pekade på att 42.000 stockholmare skulle behöva byta bil om förslaget skulle gå igenom.

Man kan konstatera att få förslag från remissvaren syns i regeringens beslut. SMC kan glädja sig åt att motorcyklar inte nämns och man tycks också ha lyssnat på Tekniska Verken i Linköping som påpekade att gasfordon också borde tillåtas inom miljözonerna. Det gör de nu. Men Transportindustriförbundets önskemål om incitament, som slopad trängselskatt, för fordon som uppfyller kraven för den tredje miljözonen har klingat ohörda, liksom MHRFs önskemål om undantag för historiska eldrivna fordon utan att man ska behöva söka särskilt dispens.


Läs mer: Så väljer du miljöbil


Stockholms stad, med det miljöpartistiska trafikborgarrådet Daniel Helldén i spetsen, har förstås varit positivt inställda efter som man redan tidigare beslutat att införa miljözoner. Man också tryckt på att det finns ett problem i att certifierade bilar släpper ut mer i verkligheten än i laboratorier. Det är intressant, för det innebär att dieselskandalen också har använts som argument även i den politiska processen för att driva igenom beslutet om miljözoner.

Och nu har stockholmarna alltså resultatet att se fram emot. Från och med den 1 januari 2020 kommer några bilar som inte uppfyller miljökraven att tillåtas innanför tullarna.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com