Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Roger Federer bäst betald i sportvärlden – detta kör han

Slöt ett lukrativt avtal med tysk biljätte för tolv år sedan

Större
Stäng
 • Roger Federer har några fina bilar i sitt garage.
  Roger Federer har några fina bilar i sitt garage.
 • Mercedes AMG GT Roadster är en av dem.
  Mercedes AMG GT Roadster är en av dem.
 • Avtalet med Mercedes ska ge honom nya bilar på löpande band.
  Avtalet med Mercedes ska ge honom nya bilar på löpande band.
 • Roger Federer har några fina bilar i sitt garage.
 • Mercedes AMG GT Roadster är en av dem.
 • Avtalet med Mercedes ska ge honom nya bilar på löpande band.
 • Roger Federer har några fina bilar i sitt garage.
 • Mercedes AMG GT Roadster är en av dem.
 • Avtalet med Mercedes ska ge honom nya bilar på löpande band.

Roger Federer har sprungit om fotbollsgrabbarna Cristiano Ronaldo och Lionel Messi på listan över världens bäst betalda sportstjärnor.
Men när han kör är det nästan uteslutande Mercedes som gäller.

När Forbes tidigare i år presenterade sin berömda lista över världens mest förmögna kändisar var det en schweizisk tennisspelare som toppade sportdelen för första gången. 38-årige Roger Federer drog in totalt 106,3 miljoner dollar (cirka en miljard kronor med dagens växelkurs) de tolv senaste månaderna och gick därför om både Cristiano Ronaldo och Lionel Messi för att bli den bäst betalda idrottsstjärnan i världen. 

Som världens nu bäst betalda sportstjärna kan man kanske tänka sig att hans garage innehåller alla möjliga pärlor från olika märken. Men så är inte fallet.

Stora delar av Federers inkomst kommer nämligen från sponsorer. En av dessa är Mercedes.

Den tyska biltillverkaren knöt sig an Roger Federer som en av sina största ambassadörer för en tioårsperiod redan 2008 och för två år sedan förlängdes kontraktet på nytt. Det är inte heller svårt att förstå varför Federer finner samarbetet lukrativt.

Utöver drygt 50 miljoner kronor om året i sponsorsavtal får Federer också förtur på de senaste modellerna från Mercedes. Enligt obekräftade men ack så ofta cirkulerande uppgifter handlar det om en splitter ny Mercedes var sjätte månad.

Så vilka lyxåk har han då i garaget?

Vi börjar med en silverfärgad Mercedes Benz SLS AMG Roadster. Med sina 583 hästkrafter, i en 6.2-liters V8:a-motor, kan den göra 0-100 hm/h på 3,8 sekunder. Dessutom gör det inte ont att titta på den. Ont kan det däremot göra att hosta upp de 2 miljoner kronor som bilen minst kostar.

Såklart hittas det flera andra Mercedes i Federers stall. Snabbt redovisat rör det sig bland annat om en E-Class Cabriolet, Benz SL, SLR, GTS, CLS-63, GLS, ML och en CLS 450 4MATIC Coupé. Den sistnämnda har han dock vare sig köpt eller fått genom sponsoravtalet. Nej, den fanns i prispotten för tennistävlingen Mercedes Cup i Stuttgart för två år sedan, som Federer gick segrande ur.

Utöver Mercedesfascinationen äger Roger Federer åtminstone två bilar av andra märken. Det rör sig om en Aston Martin DB9 – ett kraftpaket som kommer med en 6.0 liters V12:a som genererar 450 hästkrafter. Han ska även äga en Range Rover.

Det är väl inte orimligt att anta att han äger fler bilar från andra tillverkare.

Samtidigt är det kanske inte svårt att förstå varför Federer håller låg profil om sina andra bilar. För visst vore det onödigt att reta upp Mercedes när man har ett så lockande avtal.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com