Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rekordökning av A-traktorer efter enklare regler

BMW, Volkswagen och Audi ökar rejält

Större
Stäng
  • Foto: Flickr
    Foto: Flickr
  • Foto: Flickr

För tio månader sedan förenklades de tekniska kraven vid ombyggnation av A-traktorer. Det har lett till en explosion av nya A-traktorer. 

Det finns många starka åsikter om A-traktorer. Antingen tycker man att de är i vägen i trafiken, eller så älskar man dem. Oavsett de har ökat ordentligt sedan förra året. Den15 juli förra året förenklades de tekniska kraven vid ombyggnad av A-traktorer. Anledningen till förändringen, är att det skulle vara möjligt att även kunna bygga om automatväxlade bilar till A-traktorer. Dock får som tidigare traktorn inte ha en konstruktiv hastighet som går över 30 km/h. 

På mindre än ett år har därmed A-traktorerna ökat med 27 procent, cirka 7 800 exemplar har registrerats efter att förändringarna trädde i kraft. Därmed finns det nu mer än 36 00 A-traktorer i Sverige. 

LÄS MER: Miljöorganisation: e-bränslen går inte ihop – varken miljömässigt eller ekonomiskt

– Människors åsikter om A-traktorer skiljer sig åt. Allt från att det är fordon som fyller en viktig funktion för att säkerställa mobilitet på landsbygden till att det är ett fordon som borde förbjudas. Klart är att fordonstypen väcker känslor, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen.

Sedan tidigare är den vanligaste A-traktorn en Volvo, vilket fortfarande är 57 procent av fordonen. Men tre märken som ökar betydligt är BMW, Volkswagen och Audi. BMW-traktorerna har dubblerats under perioden och det finns cirka 1 700 fordon med det bayerska märket på. Även Volkswagen har dubblerat, men från lägre nivåer. Dock har Audi den procentuella största ökningen eftersom innan regelförändringen fanns det 51 registrerade A-traktorer, men nu har det tillkommit 431.

LÄS ÄVEN: Historiskt få omkomna i trafiken förra året

 

Fakta: A-traktor

En A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil och som är inrättat att dra andra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustat med kopplingsanordning. A-traktorn ska vara ombyggd på sådant sätt att den konstruktiva hastigheten uppgår till högst 30 km/tim och endast med stor svårighet går att öka hastigheten.

Den 15 juli 2020 avskaffades kravet om att bilens hastighet på lägsta växeln ska vara högst 10 km/tim vid två tredjedelar av ursprungsmotorns maximala varvtal.

Sedan den 20 maj 2018 omfattas A-traktorer av krav på återkommande kontrollbesiktning.

Källa: Transportstyrelsen. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com